Almanya kaçak istihdama karşı binlerce alım yapıyor

Almanya’da sadece tespit edilebilen haliyle devlete 1 milyar euroya aşkın zarar verdiği savunulan kaçak çalıştırmalara karşı binlerce yeni kontrolör alınacağı duyuruldu.

Alman Federal Maliye Bakanlığı’na bağlı Kaçak İşçiliğe Karşı Mali Kontrol Dairesi (FKS) bünyesinde çalışan kontrolörlerin sayısının en az 3 bin kişi arttırılacağı duyuruldu. Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, halen 8 bin civarında olan FKS görevlilerinin sayısı 2024 yılına kadar aşamalı olarak 11 bine çıkarılacak.

MAFYAVARİ OLUŞUMLAR DEVREDE

FKS Genel Direktör Yardımcısı Thomas Liebel, Almanya’daki kaçak işçi çalıştırmalarda daha çok ‘mafyavari’ oluşumların etkili olduğunu savundu.

Aynı kurumun verilerine göre, 2017 yılında yapılan kontroller sayesinde tespit edilen kaçak işçilikler nedeniyle devletin sigorta primlerinden 1 milyar euro zarar ettiği tahmin ediliyor. Bu miktarın 2016’ya oranla yüzde 17 arttığı belirtiliyor.

2017 yılında 50 bin işyerine yönelik kontroller gerçekleştirilirken, 2016’ya oranla kontrollerin üçte bir oranında arttırıldığı da verilen bilgiler arasında.

Ancak tespit edilemeyen kaçak işçiliklerin boyutlarının çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor.