Almanya ve Fransa AB’de reformlar konusunda anlaştı

Yeni koalisyon hükümetinin resmen kurulması ardından ilk dış ziyaretini Fransa’ya yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu ülkeyle birlikte AB’ye yönelik reformların hazırlanması için ortak adımların atılmasında anlaştı.

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Merkel, Avrupa Birliği’ndeki (AB) yeni reform tasarılarının tamamlanması konusunda uzlaştı. İki lider, Haziran ayına kadar bu alanda önemli sonuçlar almayı hedefliyor.

AB reformları arasında özellikle ortak göç ve iltica politikası ile Euro Bölgesi’ne yönelik düzenlemeler olduğu belirtiliyor.

AVRUPA FRANSA-ALMANYA İKİLİSİNİ BEKLİYOR!

Macron’la buluşmasında konuşan Almanya Başbakanı, mevcut jeopolitik durumun Avrupa’nın ortak hareket etmesini eskisinden daha fazla zorunlu kıldığını savundu. Merkel, birçok  AB ülkesinden gelen ‘iki ülkenin ayrı bir yol çizmesine’ karşı uyarılara aldırmadı ve Fransız-Alman ikisinin Avrupa tarafından ‘uzun zamandır beklendiğini’ de iddia etti. Merkel bununla geçmişte iki ülkenin birçok konuda ortak tutum takınmasına atıfta bulundu.

Ancak Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un AB konusundaki tüm önerilerine doğrudan destek vermediklerini de hatırlattı.

MACRON’UN ÖNERİLERİ

Macron tarafından geçtiğimiz yıl getirilen AB reform önerileri arasında Euro Bölgesi ülkelerinin ortak finans politikaları ve Euro Maliye Bakanlığı bulunuyordu. Bu öneriler özellikle Euro üyesi Hollanda ile Euro Bölgesi’nde olmayan AB üyesi İsveç tarafından sert bir biçimde reddedilmişti.

Fransa ve Almanya maliye bakanlarının Haziran ayında yapılacak AB Zirvesi’ne kadar reformlara yönelik bir yol planı hazırlayacakları duyurulmuştu.