Amazon yangınları: Bolsonaro ‘önlem’ için orduya yetki verdi

Brezilya’da haftalardır süren orman yangınlarına karşı harekete geçmeyen Devlet Başkanı Bolsonaro, tepkiler üzerine ‘yangınları önlemek amacıyla’ orduyu sevk etme kararı aldı.

Amazonların üçte ikisinin bulunduğu Brezilya’da iki haftayı aşkın bir süredir devam eden çok fazla noktadaki orman yangınları söndürülemiyor.

Göreve geldiği günden bu yana ormanlara yönelik tahribatın kat kat artmasına göz yuman Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, sivil toplum kuruluşlarını yangınları çıkarmakla suçlayacak kadar ileri gitmişti.

Sadece son iki haftada Brezilya, Bolivia ve Paraguay’daki Amazon Ormanları’nda çıkan yangınlarda yüz binlerce hektarlık ormanlık alan kül olmuştu. Buna karşı yeterli önlem almamakla eleştirilen Bolsonaro, bugünden itibaren yangınları önlemek amacıyla ordu birliklerini de sevk etme kararı aldığını duyurdu.

HAFTALARDIR YETERSİZ KALDI, ŞİMDİ ORDUYU DEVREYE KOYUYOR

Başkanlık kararnamesi yoluyla alınan karar gereği ordu birliklerinin Amazonlardaki yangınlara karşı önleyici önlemler almasına olanak tanındı. Ordu birlikleri ayrıca yangınların çıktığı yerlerin tespiti ile buna karşı mücadele etmede rol oynayabilecek.

Brezilya’da sadece bu yılın ilk yarısında 220 bin hektarı aşkın ormanlık alan talan edilmişti. Son iki haftadaki yangınların yarattığı tahribatın yüz binlerce hektarı bulduğu tahmin edilirken, bu yangınlar tek başına yıl içinde yaşanan tahribatı geride bırakıyor.

Komşu ülkelerden Bolivya’da ise yangınlar şimdiye kadar 600 bin hektarı aşkın ormanlık alanı kül etmiş durumda.