ANC Güney Afrika Cumhurbaşkanı’nı istifaya çağırdı

Güney Afrika’da iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın iktidarı terk etmesini istedi.

ANC’nin Genel Sekreteri Ace Magashule, ANC’nin Ulusal Yürütme Komitesi NEC’in Zuma’yı istifaya çağırdığını açıkladı. Magashule, “Ona herhangi bir nihai tarih vermedik ama Cumhurbaşkanı’nın yarın (Çarşamba) günü yanıt vereceğini biliyorum” dedi.

Zuma’nın ikinci Cumhurbaşkanlığı dönemi 2019’da sona eriyor. Hakkında çok sayıda yolsuzluk skandalı var. Bu durum ANC’nin imajını da lekeliyor.

Magashule, “Kamu kurumlarımızın bütünlüğünü yeniden restore etmek, ekonomik istikrarı sağlamak ve acilen ekonomiyi canlandırmakta kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Zuma, anayasal olarak partisinin kararına uymak zorunda değil. Ancak eğer istifa etmekte diretirse, parti parlamentoyu göreve çağırabilir ve hakkında gensoru oylayabilir.

Zuma’nın istifa etmesi halinde Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cryril Ramaphosa onun yerine geçecek.

Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın partisi ANC, bir süreden beridir yaralı bir parti olarak değerlendiriliyor. Nedeni ise Jacob Zuma’nın yürüttüğü politikalarla ilgili. ANC, Zuma’ya göz yummakla tepki görüyordu. Zuma’nın adı hem çok sayıda yolsuzluk skandalında geçiyor hem de devletin imtiyazlarını pazarlamakla suçlanıyor.