AP plastikle savaşa kendi içinde başlayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun plastik çöplerle mücadele kapsamında yeni düzenlemeler yapma kararına Avrupa Parlamentosu’ndan da (AP) destek geldi.

AP’nin yönetim organı Büro’nun aldığı kararda, plastik şişe ve bardaklar başta olmak üzere yakın zamanda çıkacak tasarıya destek verilirken, uygulamaya öncelikle kurumda başlanacağı öğrenildi.

Her yıl on milyonlarca ton plastik çöpün oluştuğu AB ülkelerinde önümüzdeki yıllardan itibaren birçok plastik ürünün yasaklanması gündemde. Mayıs ayı sonunda duyurulan bir tasarıda, plastik bardak, tabak, çatal-bıçak, pipet ve kahve kaşıklarının yasaklanmasının ve bunların yerine alternatif ürünlerin sunulmasının öngörüldüğü belirtilmişti.

Ancak plastik ürünlerle ilgili kararların yanı sıra uygulamada örnek teşkil edebilecek adımlara da ihtiyaç var. Bu kapsamda Brüksel ve Strasbourg olmak üzere iki ayrı binası bulunan AP, kurum düzeyindeki plastik yasağını erkenden getirecek.

AP Bürosu’nun kararına göre, her yıl ortalama 1,7 milyon plastik şişenin tüketildiği kurumda 2019’dan itibaren bu tür ürünler yasaklanacak. Karar gereği, 2019 yazına kadar mevcut ihaleleri bitecek olan şirketlerden hiçbir plastik şişe, bardak veya tabak alınmayacak.

AB ülkelerinde her yıl 26 milyon ton plastik çöp oluşurken, bunun sadece yüzde 30’unun yeniden değerlendirilmek üzere kullanıldığı tahmin ediliyor. Geriye kalan plastik çöpler ise ya doğaya atıldığı ya da tüketiciler tarafından diğer çöplerle atıldıkları için yakılıyor.

Son olarak 2016‘da mağazalarda plastik poşetlerin satışı yasaklanırken, sadece biyolojik olarak tamamen bozunabilen maddelerden yapılan poşetlere izin veriliyor.