Aquarius’daki mülteciler üzerinden Fransa da günah çıkarıyor

Akdeniz’de sadece son yıllarda on binin üzerinde mültecinin yaşamını yitirmesine seyirci kalan AB ülkeleri, Aquarius adlı gemideki birkaç yüz mülteci üzerinden reklam peşinde.

İtalya’ya gelen ve aşırı sağcı iktidar ortağı Kuzey Ligi’nin (Lega Nord) reddetmesi nedeniyle Aquarius adlı insani yardım gemisindeki 629 mülteci, İspanya tarafından kabul edilmişti.

Libya açıklarında kurtarılan mültecilerin bulunduğu ve İtalya’nın limanlarına kabul etmediği gemi, dün akşam itbibariyle Sardinya yakınlarında bulunuyordu. İspanya’ya doğru yola çıkan gemideki mülteciler üzerinden katı mülteci politikasını gizlemeyi uman bir diğer ülke ise Fransa.

Günlerdir olaya sessiz kalan Fransa’daki liberal hükümet, Aquarius’da bulunan ve ‘iltica hakkı almaya uygun’ kişilerin ülkeye kabul edileceğini duyurdu. Başbakan Edouard Philippe, bu kişilerin dosyalarının İspanyo yetkililerle incelenmesine hazır olduklarını söyledi.

BUGÜNE KADARKİ EN SERT GÖÇ YASASINI YAPAN HÜKÜMET

Oysa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin Nisan ayında Ulusal Meclis’ten geçirdiği yeni göç yasasında birçok kesimin tepkisini çeken maddelere yer vermişti. Yeni düzenlemeyle, Fransa’ya iltica koşulları daha da zorlaştırılırken, daha önce 120 gün olan başvuru süresi, 90 güne düşürülmüştü.

Bu başvuruların, eskisi gibi 11 ayda değil, en geç altı ay içinde sonuçlandırılması öngörülürken, başvuruları reddedilenlerin ise itiraz süresi kısaltılmıştı.

Yasa tasarısı, sınır dışı edileceklerin gözaltında tutulma süresini de 45 günden 90 güne çıkartıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren Senato’da görüşülmeye başlanacak olan yasa tasarısı, yasa dışı yollardan ülkeye girenler için, bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor.