Arap Birliği Türkiye’den Irak’taki güçlerini çekmesini istedi

Arap Birliği Konseyi, Irak’taki Türk güçlerinin geri çekilmesi ve Irak içişlerine müdahale edilmemesini istedi.

Arap Birliği Konseyi dışişleri bakanları, Salı günü 150’inci toplantısını gerçekleştirdi.

Sudan Dışişleri Bakanı Muhammed Ahmed liderliğinde Kahire’de yapılan konsey toplantısında, 17 ülkenin dışişleri bakanları katıldı. Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir, Ürdün, Irak, Yemen, Libya, Kuveyt ve Bahreyn dışişleri bakanları da bunlar arasındaydı.

Konsey üyeleri, Arap Birliği’nin 24 Aralık 2015 tarihli 7978 sayılı kararı uyarınca Türkiye’nin Irak’ta bulunan askeri güçlerini çekmesini istedi.

Konsey üyeleri Türkiye’ye “Irak’ın içişlerine karışmama” çağrısı yapılmasını talep ederken, “Bu durum bölgenin güvenlik ve istikrarına zarar veriyor” dedi.

Yapılan açıklamada ayrıca uluslararası yasalara bağlı olarak Konseyin, Türkiye’ye karşı alınacak tavır konusunda Bağdat’a desteği vurgulandı.

İSRAİL’E “IRKÇI DEVLET” TEPKİSİ

Konsey toplantısının temel gündemi Filistin-İsrail sorunu oldu. ABD’nin insani yardımları kesmesine tepki gösteren Konsey, İsrail’in kendisini “Yahudi devleti” olarak ilan etmesini de “ırkçı” olarak değerlendirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abdul Geyt, “Geçmişte İsrail kendisini demokratik bir devlet olarak tanıtıyordu ama (Başbakan Benyamin) Netanyahu bir apartheid yassı yoluyla İsrail’i ırkçı bir devlet olarak gösterdi” dedi.