Arap Koalisyonu: Hudeyde havalimanı kontrol altına alındı

Yemen’de liman kenti Hudeyde’de Husilere karşı operasyon başlayan Arap Koalisyonu, havalimanının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.

Arap Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada havaalanındaki son isyancıların da öldürüldüğü ve kontrolün tamamen sağlandığı bildirildi.

Açıklamayı Yemen’deki koalisyon güçlerinin Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) komutanı Abdul Salam El Şehi yaptı.

BAE, Yemenli hükümet yanlısı güçlere karadan destek veriyor. Hudeyde’ye yönelik operasyon 13 Haziran günü başlatıldı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, operasyona aktif destek veriyor.

Hudeyde ve çevresinde 600 bin dolayında kişi yaşıyor. Bu kent, insani yardımların ulaştırılmasında hayati önem taşıyor. BM’ye göre 22 milyon Yemenli acil yardıma ihtiyaç duyarken, bunlardan 8.4 milyonu açlık tehdidi altında.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.