Arjantin’de yüzbinler hükümeti protesto etti

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yüzbinlerce kişi hükümetin ekonomik ve sosyal reformlarına karşı uyarı amaçlı olarak sokaklara çıktı.

Yürüyüş bir çok sendikanın çağrısı üzerine gerçekleşti. Organizatörlere göre 400 bin kişi başkentte sokaklara çıktı. Yürüyüş sakin bir ortamda geçti. Geçtiğimiz Aralık ayında emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde çatışmalar yaşanmıştı.

Organizatörlerden Kamyoncular Sendikası patronu Hugo Moyano, Cumhurbaşkanı Mauricio Macri’ye seslenerek “toplumun en kırılgan kesimlerini aç bırakacak olan siyasetten vazgeçmesini” istedi.

Bu arada sendikalar arasında eylem konusunda bir birlik sağlanmadı. Bir çok önemli sendika eylem çağrısına katılmadı. Cumhurbaşkanı Macri de isim vermeden sendikaları hedef alarak, “Mavyavari davranışların olmadığı çözümler istiyoruz” iddiasında bulundu. Ocak ayında küçük bir sendikanın lideri, Uruguay’da kendi adına olan bir çelik kasada 6 milyon dolar nakit para bulununca tutuklanmıştı.

43 milyon nüfuslu Arjantin’in en yoksulları yüksek zamlardan ağır etkileniyor. 10 yıldır yıllık enflasyon yüzde 20’leri aşıyor. Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisine sahip Arjantin’de 2015 sonunda iktidar gelen Mauricio Macri, enflasyona son verme vaadinde bulunmuştu. Macri sözünü henüz yerine getiremedi. 2019’daki seçimlerde de yeniden seçilmeye doğru gidiyor.

Ülkede işsizlik de son yıllarda arttı. 2016’da yüzde 2.3’lük bir resesyondan sonra ekonomi 2017 yılında ilerleme kaydetti ancak yüzde 2.8’lik büyüme Arjantinlilerin yaşa koşullarında kayda değer bir iyileşmeye yol açmadı.