Aşırı sağcılar Berlin’de şov yaptı

Almanya’nın başkenti Berlin’de aşırı sağcı gruplar, aşı karşıtları ve komplo teorilerine inananlar kitlesel bir gösteri düzenlendi. Aşırı sağcıların şovuna dönüşen gösteri polisin müdahalesiyle sona erdi.

Almanya’nın başkenti Berlin toplumun değişik kesimlerini buluşturan bir gösteriye ev sahipliği yaptı. Günlerce önce duyurusu yapılan gösteriye sözde yarım milyon insan katılacaktı, ancak Berlin polisi 17 bin insanın yürüdüğünü bildirdi. Koranavirüsü salgının yayılmaması için hükümetin aldığı tedbirlerin protesto edildiği gösteri aşırı sağcıların şovuna dönüştü.

Başını aşırı sağcıların çektiği göstericiler arasında aşı karşıtları ile komplo teorisine inanlar önemli bir yer tuttu. Bazı göstericiler 2. Dünya Savaşı’nda yıkılan Nazi Almanyası’nın sembolü gamalı haç dövmeleriyle yürüyüşe katıldı. Ayrıca aşırı sağcıların yürüyüş sırasında Yahudi düşmanı ifadelerin yer aldığı tişörtleri giymesi ve Yahudi Soykırımı'nın gerçek olmadığını iddia eden pankartlar taşıması dikkat çekti.

GÖSTERİ MERKEL’İ PROTESTOYA DÖNÜŞTÜ

Yürüyüşte öne çıkan bir başka konuysa koranavirüsüne karşı çıkartılması planlanan bağışıklık kimliği. Söz konusu böylesine bir kimlik ile koranavirüsünü engelleyecek bir aşının Yahudi lobisinin işi olduğunu iddia eden göstericiler salgına karşı sıkı uygulamaları hayata geçiren Angela Merkel, Sağlık Bakanı Jens Spahn ile Bavyera Eyaleti'nin Başbakanı Markus Söder’i protesto eden döviz ile pankartlar taşıdı.

Ayrıca Almanya’da salgınla mücadelede hükümetin muhatap aldığı Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof.Lothar Wieler ve basında sıkça görüşlerine baş vurulan virolog Prof. Christian Dorsten da göstericilerin hedefindeydi.

Korana salgınının bir hayal ürünü olduğunu dile getiren pankart ve dövizleri taşıyan göstericiler kent merkezinden Brandenburg Tor meydanına kadar yürümeyi planlıyordu. Fakat uyarılara rağmen göstericilerin maske takmaması ve sosyal mesafeyi korumaması üzerine polis devreye girdi. Bazı göstericiler gözaltına alınırken, gösteri polisin talebiyle erken bitirildi.