Assange, Ekvator hükümetini yargıya götürüyor

6 yılı aşkın bir süredir Londra’daki Ekvator büyükelçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan Wikileaks kurucusu Julian Assange, kendisini elçilik binasından çıkarma maksadıyla haklarını sınırlayan hükümet hakkında dava açacak.

Wikileaks sitesince yapılan açıklamada, 2012’den bu yana Londra’daki Ekvator büyükelçiliğinde sığınmacı olarak yaşayan Assange, son dönemde üzerinde artan baskılara karşı yargı yoluna gidecek. 2017’de göreve gelen Lenin Moreno hükümetinin Assange’nin büyükelçilik binasındaki birçok hakkını kısıtlaması, son günlerde yoğun olarak gündeme gelmişti.

Julian Assange’nin Ekvatorlu eski yargıç Baltasar Garzon tarafından temsil edileceği ve Garzon’un dava amacıyla ülkesine hareket ettiği de verilen bilgiler arasında.

2006 yılında kurulan ve birçok gizli devlet yazışmaları ve dosyalarını kamuoyuyla paylaşan Julian Assange, 2010 yılında hakkında İsveç’te açılan bir dava nedeniyle uluslararası arama emriyle aranıyordu. Bir süre Londra’da tutuklu kalan Assange, serbest bırakılmıştı. Ancak Assange, 2012 yılında İsveç ve ABD’nin hakkındaki iade talepleri gerekçesiyle Rafael Correa’nın yönetimindeki Ekvator’un büyükelçiliğine sığınmıştı.

Yeni Devlet Başkanı Lenin Moreno yönetiminin 6 yıldan uzun bir süredir büyükelçilikte kalan Assange’den ‘kurtulmak’ istediği yorumları yapılıyordu.