Ateşkes görüşmelerine rağmen İsrail’in Refah tehdidi sürüyor

Uluslararası uyarılara ve Hamas'la Gazze'de ateşkes için yapılan perde arkası görüşmelere rağmen Refah'a yönelik geniş çaplı saldırı planlarında ısrar ediyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu çarşamba günü Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Tam bir zafer elde edene kadar savaşacağız, bu da sivil halkın savaş bölgelerini terk etmesine izin verdikten sonra Refah'ta güçlü bir eylem anlamına geliyor" dedi.

Saldırılar Mısır sınırındaki Refah’ta yoğunlaşmış durumda. Burası, kuşatma altında olan ve ağır yıkımın yaşandığı Gazze Şeridi’nin güneyinde, özellikle onbinlerce insanın kaçtığı son sığınak olarak değerlendiriliyor.

BM'ye göre yaklaşık 1.4 milyon kişi, yani Gazze nüfusunun yarısından fazlası, Refah'ta sıkışmış durumda. Bunların çoğu savaş nedeniyle defalarca yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor.

İsrail'in başlıca müttefiki ABD'nin sivillerin güvenliğine ilişkin "garantiler" olmaksızın Refah'a yönelik bir saldırıya karşı olduğunu açıklamasının ardından Perşembe günü Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da Netanyahu hükümetini Refah'a yönelik "felaket" niteliğinde bir operasyona karşı uyardı.

28 BİN 500’Ü AŞKIN ÖLÜ

Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı perşembe günü verdiği son bilançoda İsrail saldırılarında bir gecede "çoğu kadın ve çocuk" 107 kişinin öldüğünü bildirdi. Savaşın başlamasından bu yana Gazze'de ölenlerin toplam sayısı 28 bin 576’ya ulaşırken bunların büyük çoğunluğunu siviller oluşturuyor.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Gazze'de iktidarda bulunan Hamas'ın elindeki rehinelerin ve İsrail tarafından tutuklanan Filistinlilerin serbest bırakılmasını da içeren ateşkes görüşmeleri Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de devam ediyor.

Salı günü Kahire'de Mosad şefi David Barnea, CIA direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El-Thani ve Mısırlı yetkililerin katıldığı bir toplantının ardından görüşmelerin Cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Bir Hamas heyetinin çarşamba günü Kahire'ye giderek Katarlı ve Mısırlı yetkililerle görüşmesi bekleniyordu.

İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı basın açıklamasında müzakereleri “Hamas’ın hayal ürünü taleplerinin” engellediğini savundu. Ancak ayrıntı vermedi.

Çarşamba günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haması "hızlı bir şekilde" ateşkes anlaşması yapmaya çağırdı.

LÜBNAN CEPHESİ

İsrail sınırındaki Güney Lübnan'da Çarşamba günü tansiyon birkaç kademe yükseldi. İsrail saldırılarında 10 sivil ve 2 Hizbullah savaşçısı öldü.

Şii parti Hizbullah perşembe sabahı yaptığı açıklamada, çarşamba günkü saldırılarda bir başka savaşçısının öldüğünü bildirdi

Savaşın başlangıcından bu yana Lübnan'da İsrail tarafından 178 Hizbullah savaşçısı öldürülürken, Suriye'deki saldırılarda öldürülenlerle birlikte Hizbullah’ın kaybı 196'ya ulaştı.