Ateşkes müzakereleri: İsmail Haniye Kahire’de

İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için uluslararası baskılar artarken, Hamas lideri İsmail Haniye yeni bir ateşkes konusunu görüşmek üzere salı günü Kahire'ye gitti.

Hamas tarafından yapılan basın açıklamasında, merkezi Katar'da bulunan Hamas siyasi büro başkanının "Mısırlı yetkililerle siyasi durumu ve sahadaki durumu görüşeceği" belirtildi.

Haniye ve heyeti, geçtiğimiz hafta sonu Paris'te CIA Direktörü William Burns ile Mısırlı, İsrailli ve Katarlı yetkililer arasında yapılan toplantıda sunulan bir girişim hakkında tutumunu açıklamayı planlıyor.

Hamas'tan bir kaynağa göre, hareket üç aşamalı bir öneriyi inceliyor. Bunlardan ilki, Gazze’de tutulan 35-40 rehine karşılığında İsrail’in 200-300 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı ve her gün 200-300 kamyon yardımın Filistin topraklarına girebileceği altı haftalık bir ateşkesi içeriyor.

Hamas bu küçük bölgeye daha fazla yardım girmesini herhangi bir ateşkesin olmazsa olmaz koşulu haline getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dört aydan fazla süren savaşın ardından Gazze halkının "açlıktan ölmekte olduğu" uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu hafta yaptığı açıklamada Hamas'ın taleplerinin "hayali" olduğunu söylemişti. 

ABD'li bir yetkiliye göre, olası bir ikinci ateşkes çabalarını desteklemek üzere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "önümüzdeki birkaç gün içinde" Orta Doğu'ya dönecek. Yetkili, hangi ülkeler olduğunu belirtmedi.

Kasım ayının sonunda, bir hafta süren ateşkes Gazze'ye daha fazla yardım girmesine, 7 Ekim'de alıkonulan 250 rehineden yaklaşık yüzünün serbest bırakılması ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını sağlamıştı. İsrail'e göre Gazze'de halen 130 rehine tutuluyor ve bunlardan 30'unun öldüğü bildiriliyor.