Auschwitz anması onlarca devlet başkanının katılımıyla yapılacak

Yahudi Soykırımı’nın sembollerinden Auschwitz’in kurtarılışının 75’inci yılı ABD, Rusya ve Fransa’nın da aralarında olduğu onlarca ülkenin yöneticilerinin katılımıyla anılacak.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi Soykırımı’nda (Holocaust) yaşamını yitiren 6 milyon kişiden 1 milyonu aşkını günümüzde Polonya sınırları içerisinde yer alan Auschwitz Toplama Kampı’nda öldürülmüştü. Kampın Kızıl Ordu tarafından kurtarılışının 75’inci yıldönümü vesilesiyle yapılacak anma, İsrail tarafından Kudüs’te düzenleniyor.

PUTİN’E TEPKİLİ POLONYA LİDERİ KATILMIYOR

Anmaya İkinci Dünya Savaşı sırasında en fazla vatandaşını yitiren ülke olan ve dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) en büyük ülkesi olan Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılıyor. Putin’e söz verilmesine karşılık kendisine törenlerde yer verilmemesini eleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Andrezj Duda ise, katılmayacak.

Duda, 3 milyonu Yahudi olmak üzere 6 milyon kişinin Naziler tarafından katledilen ülkesine saygısızlık yapıldığını savunmuştu. Duda’nın bu tepkisinde Putin’in daha önce yaptığı bir konuşmada İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önce dönemin Polonya yönetiminin Nazi Almanya’sıyla iş birliği yaptığı suçlaması etkili olmuştu.

LENİNGRAD DİRENİŞİ’NDE YAŞAMINI YİTİRENLER İÇİN ANIT

Anmada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) adına Başkan Yardımcısı Mike Pence; Fransa adına ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yer alacak.

23 Ocak’ta yapılacak anma öncesinde bugünden itibaren Kudüs’te binlerce polis ve diğer güvenlik gücünün harekete geçirileceği bildiriliyor.

Anma vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1941-1943 yılları arasındaki Leningrad Direnişi sırasında yaşamını yitiren 800 bini aşkın kişi için yaptırılan anıtın açılışını yapacağı da öğrenildi.

Kudüs’te ayrıca 5’inci Dünya Shoa Forumu’nun düzenleneceği, perşembe günü (23 Ocak) ise çok sayıda devlet başkanının söz alacağı törenler de yapılacak.