Avam Kamarası’ndan May’e bir darbe daha

Büyük Britanya’nın AB’den çıkışının (Brexit) anlaşmasız gerçekleşmesi seçeneğinin kesinleşmesi halinde Parlamento’nun iznini almak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışa dair daha önce varılan anlaşma, halen Büyük Britanya parlamentosundan onay bekliyor. Bugün ve yarın yapılacak tartışmalardan sonra 15 Ocak’ta Avam Kamarası’nda oylama yapılması beklenirken, Başbakan Theresa May, dün ciddi bir uyarı daha aldı.

ANLAŞMASIZ BREXİT HALİNDE PARLAMENTO’YA DANIŞILACAK

Avam Kamarası’nda yapılan ayrı bir oylamada, Brexit Anlaşması’nın parlamentodan onay almaması halinde hükümetin sonrası için parlamentonun görüşlerini dikkate alması zorunluluğu getirildi. Oylamada 296 ‘hayır’ oyuna karşılık 303 Avam Kamarası üyesi ‘evet’ oyu verdi.

Dün akşamki oylamayla, Brexit Anlaşması’nın kabul edilmemesi halinde hükümetin AB’den çıkış konusunda büyük oranda parlamentonun kararlarını dikkate alması zorunluluğu getiriliyor.

Buna göre, Brexit Anlaşması’nın kabul edilmemesi durumunda Theresa May hükümetinin özellikle vergi konularında parlamentonun onayına ihtiyacı olacak.

CORBYN: ANLAŞMASIZ BREXİT’İ ÖNLEMEK İÇİN ÖNEMLİ ETAP

Oylama sonrasında açıklama yapan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Bu oylama, anlaşmasız Brexit’e karşı önemli bir etaptır. Oylama, AB’den anlaşmasız çıkma konusunda Parlamento’da, hükümette ve ülke genelinde bir çoğunluğun sağlanamadığını gösteriyor” diye konuştu.

Hükümetin AB ile bir buçuk yıla yakın bir süre yürüttüğü müzakereler sonucunda vardığı Brexit anlaşmasına ilişkin oylama 15 Ocak’ta yapılacak. Anlaşmanın kabul edilmeme riski de var. Zira ülke Brexit yanlıları ile Avrupa Birliği’nde kalmaktan yana olanlar arasında bölünmüş durumda.