Avrupa basınında Efrîn

Avrupa basını 32 gündür Efrîn'e yönelik devam eden işgal girişimi ve Çağın Direnişi'ne geniş yer vermeye devam ediyor.

Efrîn’deki işgal girişimine karşı Çağın Direnişi devam ederken, dünya medyasında rejim güçlerinin işgale karşı bölgeye gelmesi iddiası üzerinden bunun olası sonuçlarını ele alan değerlendirmelere de yer verildi. 

N-TV: TÜRKİYE-SURİYE ÇATIŞMASI NATO DAYANIŞMASI 

KAPSAMINA GİRMİYOR 

Alman N-TV kanalının internet sayfasındaki yorumda da, dün gündemde olan Suriye güçlerinin Efrîn’e geleceğine yönelik iddialar ele alındı. 

DAİŞ çetelerine karşı mücadelede ABD ve Avrupa ülkelerinin müttefiki olan Kürtlerin Efrîn’de şimdi rejimden destek görebileceği iddialarına değinilen yorumda, bunun gerçekleşmesi durumunda Esad rejiminin ‘Leopard-2 tanklarına karşı savaşması’ gerekeceği kaydedildi. 

Suriye’de dengelerin ve ittifakların çok hızlı değişebildiğine dikkat çekilen yorumda, güvenlik ve terörizm uzmanı Yann Tt-Pierre’in böylesi bir ittifakın taktiksel olacağını savunduğu sözlerine yer verildi. St-Pierre, hem Esad’ın hem de Kürtlerin amacının Türkiye’yi bölgeden uzak tutmak olduğunu savunurken,  “Esad ve Kürtler iki hafta sonra yeniden düşman olurlarsa şaşırmam” diye konuştu. 

N-TV yorumunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, Suriye birliklerinin iddia edildiği gibi Efrîn’e gelmesi halinde Türkiye ile çatışma yaşanabileceği ve bunun NATO ile savaşı getirip getirmeyeceği oldu. Yorumda, diğer NATO ülkelerinin ancak Türkiye’nin ulusal sınırlarına yönelik bir saldırı halinde devreye girebilecekleri hatırlatılırken, Efrîn’deki Türk işgalinin buna gerekçe olamayacağı vurgulandı. 

LE FIGARO: REJİM GELİRSE ‘SAHADA SAPLANAN TÜRKİYE GÖRÜNTÜYÜ KURTARMIŞ OLUR 

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro’da Georges Malbrunot imzalı haberde de, rejim güçlerinin Efrîn’e geleceği iddialarına yer verilirken, 20 Ocak’taki işgal girişimi öncesinde yapılan benzeri tekliflerin Kürtler tarafından reddedildiği hatırlatıldı. Kürtlerin Efrîn’de 2012 öncesi duruma geri dönmeyi istemediklerine dikkat çeken Malbrunot, karşı çıkılması muhtemel talepler arasında Kürt gençlerinin rejim ordusuna alınmasının olduğuna işaret etti. 

Bir Arap diplomatının analizinin de paylaşıldığı haberde, rejim güçlerinin Efrîn’e gelmesine yönelik “Belki Kürtler Efrîn’i kaybetmiş olur, ama Türkler ise görüntüyü kurtarmış olurlar. Birinci grup (Kürtler) tek başlarına ve hiç müttefikleri olmadan savaşırken, ikincisi (Türkler) sahada saplanıp kalmışlardı” sözlerine yer verildi. 

TAGESSPIEGEL: TÜRKİYE KÜRTLERİ TEK BAŞINA YENEMEZ; DİRENİŞİ KÜÇÜMSEDİ

Almanya’da yayınlanan Tagesspiegel gazetesinde ise, konuya ilişkin PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim’in Kürtlerin Erdoğan’ın yanı sıra rejimin de tehlikelerinin bilincinde olduğuna dair sözlerine yer verildi. 

Haberde ayrıca Kürtlerin çekincelerinin yanı sıra rejimin Efrîn’deki çatışmaya müdahil olmasının Erdoğan rejiminin de bir noktada işine gelebileceğine değinildi. Erdoğan’ın Kürtler yerine daha ziyade rejimin Efrîn’de yönetimi devralmasından memnun olacağı vurgulanan haberde, “Türkiye’nin Efrîn işgal girişimi Esad’ı buna zorlayabilir. Türkiye’nin tek başına Kürtleri yenmesi her halükarda zayıf bir ihtimal” denildi. 

Haberde ayrıca Efrîn saldırılarının Türkiye içindeki bir Kürt isyanını tetikleyebileceğine işaret edilirken, hali hazırda 20 Ocak’tan bu yanaki işgalin ‘zorlukla ilerleyebildiği’ vurgulandı. Haberin sonunda, “Ankara direnişi küçümsemişti” denildi.