Avrupa’da aşırı sıcak alarmı

Avrupa’nın bir çok ülkesi aşırı sıcaklar günlük yaşamı ağır etkilerken, orman yangınları kırıp geçiriyor. Yunanistan’da onlarca kişi can verdi.

Yunanistan’ın doğusu ve Atina bölgesini vuran orman yangınlarında yeni bilançoya göre en az 79 kişi hayatını kaybetti, 160’tan fazla kişi yaralandı.

Şiddetli rüzgarlarla giderek yayılan orman yangınlarında bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor. Çok sayıda ülke yangınlarla mücadele için Yunanistan’a yardım önerisinde bulundu.

Kuzey Avrupa’da onlarca noktada yangın çıktı. İsveç’te 25 bin hektar kül olurken, yangınlar bir çok noktada kontrol altına alındı ancak halen 20 noktada devam ettiği bildirildi. Yetkililer aşırı sıcaklar nedeniyle gelecek günlerde yeni yangınların çıkabileceği uyarısında bulundu.

Finlandiya’nın Laponya bölgesi orman yangınlarından ağır etkilendi. Letonya’nın güneyinde çıkan yangın nedeniyle, Belarus makamları müdahale için destek gönderdi. Ülkede bir hafta içerisinde bin hektar ormanlık alan kül oldu.

Almanya’da sıcaklıklar 30 ile 35 derece arasında ölçülürken yetkililer alarm verdi. Aşırı sıcaklar nedeniyle bira gibi soğuk içeceklerin satışı büyük oranda arttı ve sıkıntı yaşanmaya başladı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da aşırı sıcakların metal üzerindeki etkisi nedeniyle 12 köprü kapatıldı. Belçika ve Fransa gibi ülkelerde de sıcaklık değerleri 35’in üzerine çıkarken Avrupa Birliği olanaklarını harekete geçirdi. İsveç ve Letonya, sivil savunma mekanizmasını sınavdan geçirirken paralel olarak sekiz AB ülkesi Stockholm tarafında yapılan yardım çağrısına yanıt verdi. İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Lituanya, Danimarka, Polonya ve Avusturya, 7 uçak, 7 helikopter, 340 itfaiyeci ve 60 kamyon gönderdi. Letonya ayrıca Avrupa Copernicus uydu desteği aldı.