Avrupa’da dondurucu soğuklar devam ediyor

Avrupa’da dondurucu soğuk hava dalgası devam ediyor. Bir çok ülkede onlarca kişi hayatını kaybetti .

Dondurucu hava Avrupa’da 1 Mart itibariyle en az 46 kişinin ölümüne yol açtı. Polonya’da 17 kişi, Çekya’da 6 kişi, Lituanya’da 5 kişi, Fransa ve Slovakya’da 4’er kişi, İtalya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’da ikişer kişi ve Hollanda’da bir kişi hayatını kaybetti.

Sibirya soğuklarına çeşitli isimler de takıldı. İngiliz medyası “Doğu’nun yaratığı” adını verirken, Hollanda’da “Sibirya ayısı”, İsveç’te “Kar namlusu” ve Fransa’da “Moskova-Paris” adı verildi.

Hava sıcaklıkları Hırvatistan ve Bosna’nın dağlık bölgelerinde -21 dereceye kadar düştü. Almanya’nın Lübeck bölgesinde -20, Polonya’nın güneyinde -19, Belçika’da Liege yakınında -18 ve Londra dolaylarında -10 dereceye kadar düştü.

Hava soğukları özellikle evsizleri vuruyor. Cuma gününden beri Fransa ve Çekya’da 3 evsiz, İtalya’da 2 evsiz hayatını kaybetti. Belçika’da bir çok kent evsizlerin zorla barınma yerlerine konulmasını öngören kararlar aldı.

Dondurucu hava Avrupa genelinde kar ve buzlanma nedeniyle trafiği de altüst etti. Hava ve deniz ulaşımı bir çok yerde tıkandı. İngiliz havalimanlarında çok sayıda uçuş iptal edildi veya aksadı.