Avrupa Konseyi’nden cinsiyetçiliğe uluslararası tanım

Avrupa Konseyi, ilk kez uluslararası düzeyde cinsiyetçilik tanımını içeren bir tasarıyı kabul ettiğini duyurdu.

Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi’nde kabul edilen cinsiyetçilik tanımı, 47 üye ülkeye yönelik bir tavsiye anlamına geliyor. AK cinsiyetçiliği, kadın erkek arasında “ayrımcılığa götüren ve kadınların toplumda tam özgürlüğünü engelleyen tarihsel olarak eşitsiz güçler dengesinin bir tezahürü” olarak tanımladı.

AK’nin tavsiyesinde kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsiyetçilik ve şiddetin bağlantılı olduğu, zira sıradan cinsiyetçiliğin şiddetin devamlılığının bir parçası olduğu, yıldırma, korku, ayrımcılık, dışlama ve güvensizlik iklimini yarattığı vurgulanıyor.

Kabul edilen metin, AK üyesi ülkeleri tüm toplumlarda ve tüm sektörlerde varlık gösteren cinsiyetçiliğe karşı mücadeleyi yoğunlaştırmaya çağırıyor.

Cinsiyetçi davranış üzerine vurgu yapan tavsiye, farklı aktörlere cinsiyetçiliği tespit etmek ve karşı koymak için somut yöntemler öneriyor. Tavsiyede ayrıca “reklamdan medyaya, iş sektöründen adalet, eğitim ve spora kadar cinsiyetçiliğin kendisini ifade ettiği durumlar ve tedbirlere ilişkin” bir liste yer alıyor.

Metin, dil ve iletişimin “erkek modelli egemenliğe ayrılmaması” gerektiğine vurgu yaparken, nötr biçimlerin kullanımını öneriyor.

Avrupa Konseyi ayrıca her ne kadar yeni teknolojiler “ifade özgürlüğü ve kadın-erkek eşitliğinin vektörleri olsalar da”, bu teknolojilerin “hakaret içerikli görüşlere ve şiddetli davranışlara sahip olmanın ifadesine” hizmet ettiğini kaydediyor.