Avrupa’nın ortasına yeni toplama kampları planı

Almanya’da İçişleri Bakanı Seehofer’i istifanın eşiğine getiren ve diğer Avrupa ülkelerine dayatılan yeni mülteci planında kapalı kampların kurulması var.

Almanya’da iktidarda bulunan kardeş partiler Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun arasını açan yeni mülteci planında son anda uzlaşı sağlanmıştı. CDU lideri başbakan Merkel’in direnmesi yüzünden, İçişleri Bakanı olan CSU lideri Horst Seehofer ‘istifa ederim’ tehdidiyle planı kabul ettirmişti.

Yeni mülteci planında ise Almanya’yı özelikle İtalya, Avusturya ve Yunanistan gibi ülkeler üzerinden gelen mültecilerden korumayı amaçlıyor. Bunun için de Almanya’ya gelmeye çalışan mülteciler ‘transit merkezleri’ adı verilen kamplarda tutulacak. Göçmen kuruluşları plana sert tepki gösteriyorlar.

Almanya’nın önde gelen mültecilerle dayanışma kuruluşu Pro Asyl Başkanı Günter Burkhardt “Savaş, terör, şiddetten kaçan ve bir ülkenin sınırlarını kullanarak başka bir ülkeye geçmeye çalışan transit mültecilere tutsak muamelesi yapılacak” diye konuştu.

KAMPLARA GİREN MÜLTECİ DIŞARI ÇIKAMAYACAK

2. Dünya Savaşı sonrasında yıkılan Nazi Almanya rejiminin Avrupa’da kurduğu kampları çağrıştıran bu merkezlere giren mülteciler başka bir Avrupa ülkesine kabul edilene kadar zorla tutulacak. Almanya’nın sınırlarında yakalanan mülteciler bu merkeze gönderilecek. Merkezlerden ilki Almanya-Avusturya sınırındaki bir noktada kurulması planlanıyor.

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir habere göre söz konusu kamp havalimanlarında bulunan ve hiçbir ülkeye ait olmayan transit bir bölge gibi olacak. Almanya’nın Bayern Eyaleti sınırları içinde olmasına rağmen bu bölgenin Alman devletiyle yasal hiçbir bağlantısı olmayacak.

Söz konusu merkez için Bayern’de bulunan bazı eski askeri karargahlardan birisinin kullanılması düşünülüyor. Ancak uygun bir yer bulunmaması halinde konteynerlerden bir merkez kurulacak. Federal Alman polisinin denetimi altında bulunan bu merkezde tutulan mülteciler, bir ülkeye kabul edilene veya geçiş olarak kullandığı ülke tarafından kabul edilene kadar tutulacak.

MAYER: KAMP CEZAEVİ DEĞİL

Bild gazetesine konuşan CDU’lu İçişleri Bakanı müsteşarı Stephan Mayer kampın cezaevi olmadığını önü sürdü. Kamp planını savunan Mayer “Transit mülteciler bu merkezin içinde istedikleri gibi hareket edebilirler, fakat dışarı çıkamayacaklar. Mülteciler sadece Almanya’ya ulaşmak için transit olarak kullandıkları ülkeye gönüllü şekilde gitme hakları var” dedi.

Gönüllü gitmeyen mülteciler ise söz konusu ülkeler tarafından kabul edilene kadar kampta tutulacaklar ve bu işlemin ayları bulacağı belirtiliyor. Ancak Avusturya plana sert şekilde karşı çıkıyor. Zira bu kamplar sonucunda Avusturya’ya daha fazla mülteci gönderilecek.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, dün yaptığı açıklamada Almanya'nın sınır politikasını sertleştirmesi halinde, kendilerinin de aynısını yapacaklarını belirtmişti. Viyana yönetimini ikna etmek için planın sahibi CSU lideri Horst Seehofer, yarın Avusturya’ya gidecek.

Almanya’nın kapılarını mültecilere sıkı şekilde kapatma anlamına gelen söz konusu kampı kurması halinde diğer Avrupa ülkelerinin de Berlin yönetimini örnek alması bekleniyor. Hali hazırda Avusturya, Macaristan, Slovenya, Çekya ve İtalya da bu kampları gündemine almış durumda.