Avrupalı binlerce ulaşım işçisi Brüksel’de yürüdü

Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kişi, bir çok sektörün rekabete açılmasına tepki olarak sokaklara çıktı. Kentte ulaşım felç oldu.

Avrupa Birliği’nde çalışan hava ve deniz ulaşımı işçileri, demiryolu işçileri ve kamyon şoförleri, Brüksel’de bir araya geldi. Eylem nedeniyle başkentteki tüneller kapatıldı, trafik felç oldu.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, Fransız komünist sendika CGT ve Alman Verdi sendikasının bayrakları dikkat çekti. Eylemciler Avrupa’da daha adil bir ulaşım çağrısında bulundular.

Avrupa Ulaşım Çalışanları Federasyonu (ETF) sözcüsü Bryn Watkins, “Sömürüye son! Ulaşım sektöründe çalışan 10 milyonu aşkın Avrupalı daha kaliteli bir işi hak ediyor” dedi.

Sözcü özellikle ucuz tarifeli havayolu şirketi Ryanair’in ülkeler arasındaki farklılıkları, çalışanlarını birbiriyle karşı karşıya getirmek için kullandığı tepkisinde bulundu.

Liman işçilerini temsil eden Verdi sendikasının temsilcisi Christian Schadow, başta Filipinler ve Myanmar olmak üzere Asya’dan gelen denizcilerin yol açtığı rekabete karşı mücadele etmek gerektiğini söyledi. Schadow bu ülkelerin denizcilerin yolculukları ardından dinlenmesi gerekirken yük boşaltma ve yüklemekte kullanıldıklarına dikkat çekti.

Bryn Watkins, Doğu Avrupa kamyon şoförlerinin korkunç koşullar altında çalıştığını, aylarca evlerinden uzakta kaldıklarını ve Batı Avrupa’da çalışmak için kabul edilemez ücretler aldığını kaydetti. Watkins, buna karşın Batı Avrupa işçilerinin de haksız rekabet sonucu işlerini kaybettiğini ifade etti.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nun bu konuya ilişkin bu Çarşamba günü yeni sosyal kurallar belirlemesi gerekiyordu. Ancak 1200’ü aşkın düzenleme önerisiyle oylama ertelendi. Bir sonraki oturumların Nisan ayında yapılması bekleniyor.