Avusturya, Erdoğan mitinglerine izin vermeyecek!

Avusturya hükümeti, Erdoğan rejiminin baskın seçim kararı ardından Avusturya’ya seçim kampanyası için gelecek olan Türk siyasetçilere engel olacaklarını açıkladı.

Türkiye’de Kasım 2019’da öngörülen seçimler AKP ve MHP’nin ittifakı sonucu 24 Haziran’a alındı. Nisan 2017’deki anayasa referandumu sırasında Batılı ülkelerle yaşanan kriz yeniden canlanmaya başladı.

Referandum kampanyası sırasında Avusturya, Hollanda ve Almanya gibi bir çok Avrupa ülkesi Erdoğan rejiminin seçim propagandasını engellemişti. Hollanda, bir Türk bakanı da sınırdışı ederken, Almanya’daki engeller ardından Erdoğan Berlin hükümetini “Nazizm” ile suçlamıştı.

Bu seçimlerde Batılı ülkelerin tutumunun nasıl olacağı merakla beklenirken ilk açıklama Avusturya’dan geldi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ORF radyosunda yaptığı açıklamada “Erdoğan hükümeti yıllardır Avrupa’daki Türk kökenli topluluklardan yararlanmaya çalışıyor” dedi.

Muhafazakar ve aşırı sağcı bir koalisyon hükümetinin başında olan Kurz, “Avusturya’da Türk seçim kampanyasının varlığı istenmiyor ve bundan dolayı izin vermeyeceğiz” dedi.

Avusturya hükümeti yabancı ülkelerin seçim kampanyaları konusunda daha kısıtlayıcı bir tutuma sahip. Hükümet, yabancı seçim kampanyalarına müdahale etmek için genişletilmiş yetkilere sahip.