Avusturya: Türkiye'ye karşı yaptırımlar açıkça tartışılmalı

Avusturya Avrupa İşleri Bakanı Karoline Edtstadler, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı yaptırımları açıkça tartışması gerektiğini söyledi.

Özellikle Türkiye sorununun ele alınacağı Avrupa zirvesinin 24 ve 25 Eylül'de yapılması gerekiyordu. Ancak Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in çevresinden bir kişide koronavirüs vakası ortaya çıkması ardından, zirvenin 2 Ekim'e ertelendiği açıklandı.

Bu zirveye ilişkin Euactiv sitesine konuşan Avusturya Avrupa İşleri Bakanı Karoline Edtstadler, "Açık ki Avrupa'nın Çin ve Türkiye'ye ilişkin tavrını da tartışmamız gerekiyor. Avusturya, müzakere masasına sunulan tüm seçenekleri tartışmayı ve Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerini sonlandırmayı taahhüt eder" dedi.

"Ankara'nın Doğu Akdeniz’deki davranışları cezasız kalabilir mi?" sorusuna Avusturyalı Bakan şu yanıtı verdi: "Bir devletin insan haklarını ihlal edip savaş filosunu konuşlandıramayacağı açıktır. Bu bağlamda, Üye Devletler oybirliğiyle gerilimlerin hafifletilmesine güveniyorlar. Ancak, yaptırımlar da dahil olmak üzere tüm olasılıkları değerlendirmek gerekir. Avusturya, 2016'dan beri üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasından yanadır, zira Türkiye daha o dönemde Avrupa değerlerinden uzaklaşıyordu."

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye ile ilerleme olmadığı sürece yaptırımların gündemde olacağı şeklindeki açıklaması hatırlatıldığında Edtstadler, "Tüm tepkileri açıkça tartışmak gereklidir" dedi.