Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki Ermeni asker öldürüldü

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırda yaşanan çatışmada iki Ermeni askerin öldüğü bildirildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre salı sabahı "Azerbaycan silahlı kuvvetlerine bağlı birlikler (...) hem Azerbaycan hem de Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesi ile sınırı olan güney Syunik bölgesindeki bir köy olan Nerkin Hand yakınlarındaki Ermeni mevzilerine ateş açtı."

Açıklamada, "İlk bilgilere göre iki Ermeni öldü ve birkaç kişi de yaralandı" denildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermeni güçlerini pazartesi akşamı Azerbaycan'ın kuzeybatısındaki "Tovuz bölgesindeki Kokhanabi köyü istikametindeki" mevzilerine iki kez ateş açmakla suçladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı bu suçlamaları "gerçekle bağdaşmadığını" belirterek reddetti.

Bu olay, hidrokarbon zengini bu ülkede yirmi yıldır iktidarda olan İlham Aliev'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra meydana geldi.

Aliyev seçim kampanyasını, Eylül 2023'te Dağlık Karabağ'da Ermenilere karşı kazanılan askeri zaferin üzerine inşa etmişti. Bu operasyon, iki savaşın damgasını vurduğu otuz yıllık bağımsız Artsah cumhuriyeti dönemini sona erdirdi.

Ermenistan'la barış süreci yürütmekle övünen Azerbaycan Cumhurbaşkanı, diğer toprak hedeflerini de hiçbir zaman gizlemedi. Bakü, Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın geri kalanına bağlamak için Ermenistan'ın Syunik bölgesini işgal etmek istiyor.