BAE: Gemilere sabotajın arkasında bir devlet var

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Körfez’de Mayıs ayında dört gemiye yönelik sabotajın arkasında bir devletin olduğunu, ancak İran’ı suçlayacak kanıt olmadığını belirtti.

BAE, gemilere yönelik sabotaja ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nde bir belge sundu. Saldırının “sofistike ve koordineli” bir operasyon olduğunu belirten BAE, hangi devletin saldırının arkasında olduğunu belirtmedi. Belge, Norveç ve Suudi Arabistan’ın da imzasını taşıyor. ABD, daha önce saldırıdan doğrudan İran’ı sorumlu tutmuştu.

BAE, Norveç ve Suudi Arabistan, saldırının yüksek düzeyde denize hakim olmayı ve çok nitelikli dalgıçlar gerektirdiğine dikkat çekti.

Belgede, “Soruşturmalar sürerken, ulaşılan unsurlar dört saldırının, yeterli operasyonel kapasiteleri olan bir aktör, bir devlet aktörü tarafından sofistike ve koordineli bir operasyonun parçası olduğuna işaret ediyor” denildi.

İki Suudi petrol gemisi, bir BAE gemisi ve bir Norveç tankeri 12 Mayıs günü sabotaj eylemine uğramıştı. Olayda herhangi bir can kaybı olmamış ancak Körfez’deki gerilimi arttırmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mayıs John Bolton, Mayıs ayı sonunda yaptığı bir açıklamada sabotajcıların “neredeyse kesin” bir şekilde İran’dan gelen deniz mayınlarını kullandığını savunmuştu.

İran, Hürmüz Boğazının bir ucunda bulunan BAE’ye bağlı Füceyre açıklarındaki saldırı ile hiçbir ilgilerinin olmadığını açıklamıştı.