Bağdat hükümeti çatırdamaya başladı

Irak’ta Ekim 2018 yılında Adıl Abdulmehdi başkanlığında kurulan merkezi hükümet henüz bir yılını doldurmadan çatırdamaya başladı. Irak Ulusal Hikme Listesi, muhalefete geçtiğini duyurdu.

12 Mayıs 2018 yılında Irak’ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 5 ay geçtikten sonra Adıl Abdulmehdi tarafından Ekim ayında tüm taraf ve listelerin zorunlu uzlaşmaları sonucunda hükümeti kurulmuştu. Şii Mukteda El Sadr’ın liderliğindeki Sariun listesi dışındaki tüm listeler hükumette yer aldı.

Ancak Abdulmehdi hükumeti henüz bir yılını tamamlamadan çatırdamaya başladı. Hükumette yer alan Amr Hekim öncülüğündeki Ulusal Hikme Listesi, muhalefete geçtiğini duyurdu.

Ulusal Hikme Akımı yaptığı yazılı açıklamada, siyasi ofislerinin bugün gerçekleştirdiği istisnai toplantıda sosyal hizmetler ve Irak sokağının genel endişelerinin ele alındığı kaydedildi.

Siyasi muhalefet tercihini benimsediklerini belirten Hikme Akımı, ulusal düzeyde bu yönde üzerine düşen rolü yerine getireceklerini belirtti.

Amr El Hekim’in başını çektiği grup, Şii lider Mukteda El Sadr ile birlikte heraket ediyor. Hekim grubunun hükümetten ayrılarak mühalefete geçmesi gözleri Sadr’a çevirdi.

Ekim 2018’de hükümet kurulurken Mukteda El Sadr, hükumette yer almayacaklarını ama dışarıdan destek vererek bir yıl hükumeti deneyeceklerini belirtmişti. Sadr, yanlış politikalar izlemesi durumunda hükumeti yıkacakları uyarısında bulunmuştu.

Sadr şimdiye kadar bu konuda bir kaç kere daha uyarıcı açıklamalarda bulundu. Özellikle de Abdulmehdi’nin içişleri bakanı görevine İran yanlısı Bina listesi başkanı Falih Feyyaz’ı getirmek istemesi, Sadr’ın sert muhalefeti ile karşılaşmıştı.