Bağdat’taki ABD saldırısında Hizbullah Tugayları üst düzey komutanı öldü

ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta çarşamba akşamı düzenlediği saldırıda İran yanlısı olarak değerlendirilen Hizbullah Tugayları’nın üst düzey bir komutanı öldü.

Irak ve Suriye'deki Amerikan bombardımanlarından neredeyse bir hafta sonra Bağdat'ta gerçekleşen saldırıda Hizbullah Tugayları hedef alındı. ABD’nin bu saldırılarından önce 28 Ocak'ta Suriye sınırında Ürdün çölünün ortasında düzenlenen bir dron saldırısında üç Amerikan askeri öldürülmüştü.

Hizbullah Tugayları yaptığı açıklamada, çarşamba günkü Amerikan saldırısında üst düzey bir komutanları olan Ebu Bekir el-Saadi'nin öldüğünü duyurdu. El Saadi’nin Suriye’deki “askeri işlerden” sorumlu olduğu bildirildi.

ABD'nin Orta Doğu Askeri Komutanlığı (Centcom) Irak'taki saldırıyı doğrulayarak "bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıların planlanmasından ve bunlara katılmaktan doğrudan sorumlu bir Hizbullah Tugayları komutanının" öldürüldüğünü açıkladı.

"Amerika Birleşik Devletleri halkımızı korumak için gerekli adımları atmaya devam edecektir" denilen açıklamada, Amerikan kuvvetlerini “tehdit eden herkesten hesap sorulacağı” ifade edildi.

AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir güvenlik yetkilisi, bir aracın hedef alındığı saldırıda Hizbullah Tugayları'nın "iki lideri" ve şoförü olmak üzere toplam üç kişinin öldüğünü söyledi.

Washington tarafından "terörist" grup olarak sınıflandırılan ve yaptırımlara tabi tutulan Hizbullah Tugayları, geçtiğimiz haftalarda da Irak'ta ABD saldırılarının hedefi olmuştu.

Grup, son haftalarda Irak ve Suriye'de Amerikan askerlerine ve uluslararası koalisyondaki ortaklarına yönelik onlarca saldırının sorumluluğunu üstlenen "Irak İslami Direniş"inin öncü güçlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ekim ayının ortasından bu yana toplamda 165'ten fazla roket ve insansız hava aracı saldırısı Orta Doğu'daki Amerikan askerlerini hedef aldı.

Abu Bekir'in ölümüne tepki gösteren "İslami Direniş"in bir parçası olan Iraklı El-Nuceba hareketi bu saldırıya “yanıt" sözü vererek "bu suçların cezasız kalmayacağını" belirtti.