Bağdat ve Washington koalisyonun geleceğini müzakere ediyor

Iraklı yetkililer Washington ile DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun geleceğine ilişkin görüşmelere yeniden başladıklarını ve "mümkün olan en kısa sürede" tamamlanabilmesi için hiçbir şeyin görüşmeleri "aksatmamasını" umduklarını açıkladılar.

Ekim ayının ortalarından bu yana İran yanlısı olarak değerlendirilen gruplar, uluslararası koalisyon ve ABD askerlerine yönelik Irak ve Suriye’de bir dizi saldırı gerçekleştirdi. Washington da bu gruplara karşı çok sayıda ölümcül saldırıda bulundu.

Gerilimi düşürme arayışında olan Bağdat ve Washington ocak ayı sonunda ortak bir "Yüksek Askeri Komisyon" aracılığıyla görüşmelere başladı.

Süreç, 28 Ocak'ta Suriye sınırındaki Ürdün çölünün ortasında bir insansız hava aracı saldırısı sonucu üç Amerikan askerinin öldürülmesinden hemen sonra askıya alınmıştı.

Başbakan Muhammed Şia el-Sudani'nin askeri sözcüsü General Yahya El Resul, yaptığı açıklamada "Irak Yüksek Askeri Komisyonu Pazar günü Bağdat'ta uluslararası koalisyon güçleriyle toplantılarına yeniden başladı" dedi.

Askeri yetkili, bu aşamada görüşmelerin amacının DAİŞ’in yarattığı tehlikenin yanı sıra "operasyonel ortam" ve "Irak silahlı kuvvetlerinin kabiliyetlerini" değerlendirmek olduğunu söyledi.

Yahya Resul, "Bu toplantılar temelinde, uluslararası IŞİD (DAİŞ) karşıtı koalisyon güçlerinin misyonu sona erene kadar" asker sayılarında "çalışılmış ve kademeli bir azaltma" için bir takvim hazırlanacağı belirtildi.

Yetkili, "Görüşmelerin huzurunu hiçbir şey bozmadığı sürece, Komisyon'un çalışmalarını mümkün olan en kısa sürede tamamlaması için düzenli olarak toplantılar yapılacaktır" diye ekledi.

Ekim ayının ortasından bu yana Irak ve Suriye'de 165'ten fazla insansız hava aracı saldırısı ya da roket saldırısı Amerikan askerlerini hedef aldı. Bu saldırılar İsrail ile Filistinli Hamas arasında Gazze'de 7 Ekim’de başlayan savaşla birlikte tırmandı.

Saldırıların çoğunu İran yanlısı gruplardan oluştuğu belirtilen "Irak İslami Direnişi" üstlendi. Amerika Birleşik Devletleri koalisyonla birlikte Irak'ta 2 bin 500 asker konuşlandırıyor.

Iraklı yetkililer uluslararası koalisyonun yerini almak için her bir üye ülkeyle ikili askeri işbirliğine geçmek istiyor. Ancak koalisyon ve ABD bu sürecin biraz zaman alabileceğini belirtiyor.