Bakandan ‘iltica kararları incelensin’ önerisi

Almanya'da sığınma başvurularını inceleyen Göç ve Mülteci Dairesi’nde peş peşe gelen skandalların ardından Adalet Bakanı Katarina Barley, daha önce verilen iltica kararlarının incelenmesini istedi.

Almanya'ya ulaşan sığınmacılara mülteci statü verilip verilmesine veya iltica taleplerinin kabul edilip edilmeyeceğine Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) adlı devlet kuruluşu karar veriyor. Bu dairede ilk ifadeleri alınan sığınmacılar, ayrıntılı şekilde nasıl kaçtıklarını anlatıyor ve buna göre söz konusu kişinin Almanya’da kalıp kalmayacağına dair bir karar veriliyor.

Ancak son dönemlerde BAMF’da arka arkaya skandallar patlak vermeye başladı. Önce sığınma taleplerinin karşılanması karşılığında mültecilerden rüşvet almakla suçlanan BAMF’ın Bremen şubesinin eski daire başkanı, işten çıkartılarak hakkında soruşturmaya tabi tutuldu. Ardından Bremen şubesinin hiçbir sığınma talebini almamasına ve şu anda süren başvurulara da merkez tarafından incelenmesine karar verildi.

Bir nevi Bremen şubesinin bütün yetkilerini elinden alırken, yeni Merkel kabinesinde ilk kez federal çapta bir sorumluluk alan İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise daha ikinci doldurmadan ciddi eleştirilerin hedefinde olan isim oldu. Hıristiyan demokratlar-sosyal demokratların büyük koalisyon hükümetinin Adalet Bakanı Katarina Barley ise BAMF’ın yeniden güven kazanmasının sağlanması için daha önce verilen iltica kararlarının incelenmesini talep etti.

BREMEN DIŞINDA 10 DAİREYE DE SORUŞTURMA!

Sosyal demokrat politikacı bakan Barley, bütün Almanya’dan rastgele seçilecek kararların doğru alınıp alınmadığını ayrıntılı şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Göç ve Mülteciler Dairesi’nin bütün çalışanlarının topluca suçlanmasının hatta olacağına dikkat çeken bakan Barley, İçişleri Bakanı Seehofer’a “Yeniden aynı hataların tekrarlanmaması için düzenlemelere gidilmeli” çağrısını yaptı.

Bayern Eyaleti’nin başbakanlık görevinden federal içişlerine terfi eden Seehofer ise Salı günü Federal Meclis’in İçişleri Komisyonu’nda düzenlenecek özel oturumda parlamenterlerin skandala ilişkin sorularına yanıt verecek. Oturuma Seehofer dışında BAMF’ın Müdürü Jutta Cordt da katılacak. Daha önce muhalefet partileri FDP ve AfD Bremen’deki skandala ilişkin özel bir araştırma komisyonun kurulmasını önermiş, fakat bu talep kabul edilmemişti.

Bu arada BAMF’ın Bremen şubesine yönelik soruşturma da sürüyor. Şubeye yönelik incelemesini sürdüren savcılık, 2013-2016 yılları arasında hak etmedikleri halde en az 1200 kişinin iltica talebinin kabul edildiğini düşünüyor. Ayrıca Bremen dışında BAMF’ın 10 şubesine yönelik soruşturmanın sürdüğü belirtiliyor.

Bremen Göçmen ve Mülteci Dairesi Müdürü ve diğer şüpheliler hakkında para karşılığında sığınma başvurusuna onay verme suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Skandalın ardından Bremen şubesinde yaklaşık 4 bin 500 başvurunun yeniden incelenmesi kararı alınmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SKANDALI GİZLEMİŞ!

Ancak Alman basınına sızan bilgilere göre İçişleri Bakanlığı uzun süredir Bremen şubesindeki skandalı biliyordu. Bakanlığın susmayı ve soruşturma başlatmamayı tercih ettiği ve bazı çalışanların ihbar e-postalarına kulak asmadığı ifade edildi.

Bir başka yeni ayrıntı ise Bremen’deki skandal sadece çalışanların değil, tercümanların da karıştı. Bremen mahkemesi son olarak sığınma başvurusu yapanların kimlik bilgilerini ve ifadelerini yanlış şekilde çeviren bir tercümanın evinin aranmasına karar verdi. Tercümanın bu iş karşılığında 500 Euro aldığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı son bir yılda BAMF’da çalışan 2100 tercümanla ilişkisini kesmişti. Buna göre daha önce sayıları 7500 olan tercüman sayısı böylelikle 5200’e düştü. Bakanlık 30 tercümanın ise tarafsız olmadığını düşünerek işlerine son vermişti.