Bangkok’ta kirliliğe karşı yapay yağmur

Taylan'ın başkenti Bangkok’ta hava kirliliğine karşı, yapay yağmur tetiklemek için uçaklar havalandı.

Bangkok günlerdir ağır bir hava kirliliği yaşıyor. Yapay yağmurlarla görevli kraliyet havacılık servisi şefi Surasri Kidtimonton, ilk sonuçları AFP’ye değerlendirdi. Kidtimonton, “Pilotlar ve bilim insanları olumlu gelişmeler olduğunu söylüyor” dedi.

Bu teknik, yapay bulutların oluşturulması için havaya yüklü miktarda kimyasal madde bırakılmasını içeriyor.

Salı sabahı itibariyle, yetkililere göre, ince bir yağmur yağdı. Hava kirliliği kontrol departmanı, uçaklarla bırakılan kimyasal maddelerin ardından, Salı akşamı veya Çarşamba günü başka yapay yağmurların yağmasını umut ediyor.

Ciğerlere derinliğine sızarak insan sağlığı açısından zararlı olarak değerlendirilen PM2,5 adlı partikül oranları, son günlerde başkent Bangkok’ta bazı yerlerde metreküp başına 100 mikrogramı aştı. Salı günü kirlilik oranı, bazı yerlerde 53 mikrograma, bazı yerlerde ise 90 mikrograma kadar düştü.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük en yüksek değerin 25 mikrogram olması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Greenpeace’e göre Bangkok’ta son bir yılın en ağır hava kirliliği dönemi yaşanıyor. Buna neden olarak, rüzgarın olmayışı, nem ve başkent üzerinde kirliliğin dağılmasını engelleyen bir sıcak hava tabakası gösteriliyor.

Kentte ava kirliliği giderek daha sıklıkla yaşanıyor. Bu da özellikle kente artan araç trafiği ile bağlantılı olarak ele alınıyor. Bangkok mevcut durumda dünyanın en fazla trafik tıkanmalarının yaşandığı kentlerinin başında yer alıyor. 12 milyon nüfuslu kentte bugün 9.8 milyon otomobil bulunuyor. Bunların 2.5 milyonu halen dizel ile çalışıyor.