Barselona’da binlerce kişi yeniden sokaklara çıktı

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’nın Barselona kentinde bağımsızlık yanlısı binlerce kişi sokaklara çıkarak, bir yıl önceki polis baskılarını protesto etti.

Katalonya’da 1 Ekim 2017’deki bağımsızlık referandumundan on gün kadar önce, polis baskınları ve gözaltıların birinci yıldönümü dolayısıyla bir protesto eylemi düzenlendi.

Perşembe akşamı binlerce kişi Barselona sokaklarına çıkarak, tutuklu bağımsızlıkçı yöneticilerin fotoğraflarını taşıdı.

20 Eylül 2017’de polis Katalan bakanlara yönelik baskınlar düzenlemiş ve çok sayıda yetkiliyi gözaltına almıştı. Bu baskılara rağmen, 1 Ekim referandumu engellenememişti.

Katalonya’nın mevcut başkanı Quim Torra ve bölgesel parlamento başkanı Roger Torrent, Barselona’daki eyleme katılarak, tutuklu yöneticilerin serbest bırakılmasını istedi.

11 Eylül günü de 1 milyon kişi, Katalan ulusal bayramı vesilesiyle sokaklara çıkarak tutukluların serbest bırakılmasını istemişti. Bu dev gösteri, merkezi yönetimin baskı ve yasaklarına karşı, bağımsızlık yanlılarının gücünü koruduğunu gözler önüne sermişti.

Özerk bölge, 2017 sonbaharında ağır bir krizin merkezinde yer almıştı. Dönemin Katalan Başkanı Carles Puigdemont öncülüğünde 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu yapılmış ve merkezi hükümetin tüm engellemelerine rağmen ezici bir çoğunlukla kabul edilmişti.

Referandum ardından Katalonya Parlamentosu 27 Ekim 2017’de tek taraflı bağımsızlık ilan edince, muhafazakar merkezi hükümet Katalan parlamentosu ve hükümetini feshetti, bölgeyi vesayet altına aldı, bazı yetkilileri tutukladı, Puigdemont dahil bir çok kişi de sürgüne gitmek zorunda kaldı.