Bayern’de Sol Parti dengeleri değiştirebilir

Almanya’da gözler Bayern Eyaleti’nde bugün yapılacak seçimlere çevrildi. Eyaleti 60 yıldır yöneten CSU’nun tek başına iktidar olmama ihtimali yüksek, Sol Parti’nin de sürpriz yaparak yüzde 5 barajını geçmesi mümkün.

Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Bayern’de yaklaşık 60 yıldır iktidarı elinde bulunduruyor. Sadece ülkenin en çok kalkınmış eyaletlerinin başında gelen Bayern’de örgütlü olan CSU’nun tarihindeki en önemli günlerden birisi bugün.

Eyaletin yeni yönetiminin seçileceği seçimlerin ardından son dönemlerde mülteci karşıtı söylemleriyle dikkat çeken muhafazkar CSU’nun tek başına iktidarı kurma ihtimali oldukça güçlü.

Son anketlere göre 2013 yılındaki seçimlerde yüzde 47 olan CSU’nun bugün alacağı oy oranının yüzde 34’ü geçemeyecek. Özellikle yeni Merkel hükümetinde İçişleri Bakanı olan CSU’nun lideri Horst Seehofer’in artan ırkçı söylemlerinin partisine oy kaybettirdiği belirtiliyor. CSU ise seçim mitinglerine başbakan Merkel yerine, Avusturya başbakanı Sebastian Kurz’u davet etmişti.

ZDF televizyonun yaptırdığı anket, seçimin sürpriz partisinin de Yeşiller Partisi olduğunu gösteriyor. Yeşiller’in oyunu yüzde 8’den yüzde 19’a çıkartması bekleniyor. Aynı şekilde aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin ise yüzde 10 oy alarak ilk kez Bayern’deki meclise girebileceği ifade ediliyor.

SOL PARTİ BARAJI GEÇEBİLECEK Mİ?

Bayern’de gözlerin çevrildiği bir başka partisi ise Sol Parti. Daha önce oy oranı yüzde 2’de kalan Sol Parti’nin bu kez yüzde 5 seçim barajını geçerek eyalet meclisine girebileceği belirtiliyor. Son anketler Sol Parti’nin oy oranını yüzde 4 olarak gösteriyor.

Bayern’de daha fazla sosyal haklar ve CSU’nun çıkardığı “polis devleti” yasasına karşı mücadele sözlerini veren Sol Parti’nin başarısı için partinin önemli isimlerinden Sahra Wagenknecht, bir süredir seçim kampanyasını yürütüyor.