Belçika’da da çiftçiler yollarda, her yerde blokaj eylemleri var

Fransa’daki çiftçi eyleminin izinden giden Belçikalı çiftçiler de cuma gününden bu yana çeşitli eylemlerle öfkelerini ortaya koyuyor. Pazartesi günü otoyollarda ciddi aksamalar yaşandığı bildirildi.

Çiftçiler, ürünleri için uygun fiyatları da içeren makul bir gelir talep ediyor. Ayrıca bazı çevresel tedbirler ve idari aşırı yükün yanı sıra AB ile Güney Amerika ülkelerinden oluşan Mercosur bloğu arasında müzakere edilmekte olan anlaşma gibi serbest ticaret anlaşmalarının kendileri için yarattığı riskleri de kınıyorlar.

Federal trafik polisinin pazartesi sabahı erken saatlerde verdiği rapora göre, çiftçilerin protestoları ülkenin güneyindeki yol ağında, özellikle Daussoulx kavşağında ve Brüksel girişinde önemli ölçüde aksamaya neden oldu. Brüksel çevre yolunun bazı bölümleri de trafiğe kapatıldı.

Federal polis Brüksel'in iç çevre yolunda Ruisbroek yakınlarında Waterloo yönünde şeritlerin tıkandığını bildirdi. Trafik sadece banketten sağlanıyor.

Flaman trafik merkezi de trafiğin yoğun olduğu saatlerde E429 üzerindeki Hal civarından kaçınılmasını tavsiye etti.

Sabah saatlerinden itibaren Brüksel’e traktörlerin girişi de başladı. Avrupa Parlamentosu’nun bulunduğu Luxembourg Meydanı yakınlarında traktörlerin toplandığı bildirildi.

Brabant Wallon, Namur,  Luxembourg, Hainaut ve Brüksel bölgelerinde çok sayıda yolda blokaj eylemleri var. Bazı büyük marketlerin girişleri de bloke edildi.

Bazı traktörlerin üzerine "Bizim sonumuz sizin açlığınız olacak" ve "Bir çocuğun rüyası, bir yetişkinin kabusu" yazılı afişler dikkat çekti.

Çiftçilerin öfkesi, birçok ülkeye yayılmış durumda. Özellikle Fransa’da, başta Paris bölgesindeki çiftçiler pazartesi günü "süresiz bir başkent kuşatması" başlatırken, Paris'in güneyindeki devasa Rungis gıda pazarını abluka altına alacaklarını bildirdi.

Avrupa Birliği, haziran ayında yapılması planlanan Avrupa seçimleri öncesinde aşırı sağın yükselişiyle birlikte artan taleplerle karşı karşıya kalırken Almanya, Romanya, Polonya ve Hollanda'da da gösteriler çoğaldı.