Belçika saldırısında birçok nokta henüz belirsiz

Belçika’da dün ikisi polis 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ardından resmi makamlarca verilen bilgiler, saldırganın daha önceden istihbarat birimlerince bilindiğini ancak saldırı gerekçesinin belirsiz olduğunu gösteriyor.  

Dün sabah Liege şehrinde iki polisi bıçakla yaralayan Benjamin Herman adlı bir kişi, daha sonra polislerin silahlarını ele geçirerek öldürmüştü. Olay yerinde aracındaki 22 yaşındaki bir kişiyi daha katleden Herman, daha sonra bir lisede çalışan iki kadını rehin almıştı.

DÖRDÜNCÜ KURBAN İDDİALARI GÜÇLENİYOR

Saldırgan daha sonra binadan kaçmaya çalışırken 4 polisi de yaraladıktan sonra öldürülmüştü. Ancak hırsızlık ve uyuşturucu satışı ile yaralama gibi kriminal suçlardan yattığı hapisten izinli olarak çıktıktan sonra katliamı gerçekleştiren saldırganın, Pazartesi akşamı ise Herman’ın bir başka uyuşturucu kullanıcısı olan Michael Wilmet’i On komünündeki evinde öldürdüğü de kesinlik kazanıyor. Görgü tanıklarının ifadeleri de, Herman’ın önceden tanıdığı bu kişiyi öldürmüş olabileceği yönünde.

İSTİHBARAT SADECE KRİMİNAL SUÇLARINDAN HABERDARDI

Cezaevinde iken radikal İslamcı bir çete ile yakın ilişkide olduğu ve bu sayede radikalleştiği bilgisi de daha önce Fransız haber ajansı AFP tarafından paylaşılmıştı.

Ancak saldırganın daha önceden işlediği kriminal suçlardan dolayı fişlendiği savunuluyor. Adalet Bakanı Koen Geens, daha önce cezaevinden 13 kez izinli çıkan ve geri dönen birisinin 14’üncü çıkışında böylesi bir katliam işlemesinin beklenmediğine dikkat çekti.

RADİKAL İSLAMCI BAĞLANTISI KESİN DEĞİL

Başbakan Charles Michel başkanlığında toplanan ulusal güvenlik toplantısından sonra ise, saldırganın cezaevindeyken radikal İslamcı kişilerle ilişkide olduğu iddiasını ‘ne teyit edildiği ne de yalanlandığı’ belirtildi. Ayrıca polislerin öldürülmesi sırasında saldırganın “Allahu Ekber” diye bağırdığı iddiaları da doğrulanabilmiş değil. 

Daha önce onlarca kişinin yaşamını yitirdiği metro ve havaalanı saldırılarına maruz kalan Belçika’da yaşanan son saldırı, ülkede yeniden DAİŞ bağlantılı radikal İslamcı saldırı riski ihtimalini gündeme getirdi. Ancak İçişleri Bakanı Jan Jambon, terörist saldırı olması halinde bunun işaretlerinin şimdiye kadar elde edilmiş olacağına dikkat çekti.

Olaya ilişkin elde edilen bilgilerin bugün soruşturmayı yürüten savcılık tarafından açıklanması bekleniyor.