Berlin Gümrük Birliği, HDP ve Efrîn tutumunu açıkladı

Alman hükümeti, bir soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye ile Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerine başlamanın mümkün olmadığını açıkladı.

Alman hükümeti, Türkiye’ye ilişkin muhalefetteki Sol Parti’nin verdiği bir soru önergesini yanıtladı. Önerge 24 Haziran seçimleri öncesinde verilmişti. Hükümet, Salı günü 10 sayfalık bir yanıtla tutumunu ortaya koyarak, Federal Meclis’in internet sitesinde yayınladı.

Medya kuruluşu DW’nin Türkçe servisinde yer alan habere göre, hükümet Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam ettiğini ve OHAL sürecinde yargı bağımsızlığının ciddi biçimde zayıfladığını belirtti.

AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda dile getirdiği "Türkiye'nin dev adımlarla Avrupa Birliği'nden uzaklaştığı" tespitine katıldığını ifade eden hükümet, OHAL sonrasındaki gelişmeleri “büyük bir dikkat ve endişe ile izlediklerini” belirtti.

Mevcut koşullarda Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün olmadığını vurgulayan hükümet, "Federal Hükümet açısından Türkiye ile herhangi bir başlıkta müzakerelerin açılması gündemde değil. Müzakereler fiilen durmuş durumda" dedi.

AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerine de dikkat çeken hükümet, bu müzakerelerin başlamasının özellikle Türkiye'de hukuk devleti alanındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle söz konusu olmadığını kaydetti.

HDP İLE İLGİLİ BİLGİLER NEDEN GİZLİ?

Sol Parti, hükümete soru önergesinde, Türkiye’de medyanın durumu, Erdoğan rejiminin medya üzerindeki kontrolü, HDP’ye yönelik kitlesel gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekmişti. Önergede, "kitlesel gözaltı ve tutuklamaların HDP'nin seçim kampanyasını ne şekilde etkilediği" ve hükümetin elinde "istihbarat kaynaklı bilgileri olup olmadığı” soruldu.

Hükümet yanıtının kamuoyuna açık tutulan kısmında, "HDP, AKP Hükümetini gözaltı ve tutuklamalar yoluyla siyasi faaliyetlerini engellemekle suçluyor” ifadeleri yer aldı. Yanıtın geri kalan bölümü, “gizli bilgiler içermesi” nedeniyle kamuoyu ile paylaşılamadı.

DİTİB FAALİYETLERİ

Sol Parti’nin önergesinde Diyanet İşleri Türk- İslam Birliği'ne (DİTİB) yönelik eleştiriler ye aldı. Önergede, bazı DİTİB camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilerek yapılan ve Alman basınında eleştirilen törenleri hatırlatıldı. Hükümetin yanıtında da eleştirel ifadeler yer aldı, ancak neden ciddi tedbir geliştirilmediğine yer verilmedi. Yanıtta, "Federal hükümet, Türk devlet kurumlarının, DİTİB üzerinde din hizmetleri dışına çıkan nüfuz girişimlerine eleştirel bakmaktadır" denildi. Federal Hükümet, DİTİB'in bağımsız karar alabilmesi, bağımsızlaşmasını teşvik etmek amacıyla ikili görüşmeler yapılmakta olduğunu söylemekle yetindi.

EFRÎN İŞGALİNE İLİŞKİN TEREDDÜTLER GİDERİLEMEDİ

Sol Parti’nin bir diğer sorusu Efrîn işgaliyle ilgili oldu. Önergede, hükümet işgale karşı sert tavır almamakla eleştirildi. Hükümet, işgali "meşru müdafaa" olarak gören Türkiye'den bu konuda daha güçlü deliller istediklerini belirtirken, "Federal hükümetin Türkiye'nin harekatının uluslararası hukuka uygun olduğu konusundaki tereddütleri bu yolla, bugüne kadar giderilemedi" dedi.