Bir yıl boyunca küresel sıcaklık 1,5°C'den fazla arttı

Avrupa gözlemevi Copernicus'un 8 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, gezegen son on iki ayda ilk kez sanayi öncesi dönemin iklimine kıyasla 1,5°C'den daha fazla ısındı.

Bilim insanlarına göre insanlık keşfedilmemiş bir iklim bölgesine giriyor.

Şubat 2023'ten Ocak 2024'e kadar küresel yüzey hava sıcaklığının 1850-1900 dönemine kıyasla 1,52°C daha yüksek olduğu bildirildi.

Ocak 2024, 13,14°C'lik ortalama sıcaklıkla (Copernicus'a göre sanayi öncesi döneme göre 1,66°C daha yüksek) kayıtlara geçen en sıcak Ocak ayı oldu.

Geçtiğimiz sekiz aydır ortalama aylık sıcaklıklar rekor seviyelerde seyrediyor.

Yakın zamanda bir başka rekor da okyanusların sıcaklığı tarafından kırıldı. 7 Şubat Çarşamba günü, küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 21.13°C'ye yükseldi. Yılın bu zamanında 60 Güney ve 60 Kuzey enlemleri arasında şimdiye kadar hiç bu değerde sıcaklıklar ölçülmemişti.

Ouest France gazetesine göre ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nde (NOAA) oşinograf ve meteorolog olan Boyin Huang, "Bu sıcaklık, 2023 yılının Nisan ve Ağustos aylarında, zaten olağan dışı olan bir yılda kırılan rekora karşılık geliyor.”

İklim Eylem Ağı program direktörü Anne Bringault, X hesabındaki paylaşımında "Bu son derece endişe verici" diye tepki gösterirken, küresel ısınmanın daha uzun dönemlerle ölçüldüğünü de hatırlattı.

Tahminlere göre otuz yıllık bir trendde, 1.5°C sınırına Kasım 2033'te ulaşılacak. Bu çok yakın, ancak bilim çevrelerine göre harekete geçmek için hala yıllar, aylar, haftalar, günler ve saatler var!