Bireysel silahların yarıya yakını ABD’de

Sürekli toplu katliamlarla gündeme gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) nüfusun çok çok üzerinde silah bulunduğu ve neredeyse dünyadaki her iki silahın bu ülkede olduğu bildiriliyor.

Washington Post gazetesinin İsviçre’de yayınlanan bir araştırmaya dayandırdığı haberine göre, 326 milyon nüfuslu ABD’de kişi sayısının çok çok üzerinde bireysel silah bulunuyor.

Buna göre ABD’de toplamda 393 milyon silah bulunurken, bu silahların büyük kısmı ise ülke vatandaşlarının bir kısmının elinde.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan Uluslararası Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan The Small Arms Survey adlı araştırmaya göre, tüm dünyadaki bireysel silahların yarıya yakını ABD’de. Araştırmaya göre, sivillere ait silahların yüzde 46’sı ABD’de bulunuyor. Oysa ABD’nin dünya nüfusu içerisindeki payı sadece yüzde 4.

ABD’de her yıl silahlı çatışmalar, polis-suçlu kovalamacaları, ateşli silahlarla işlenen toplu katliamlar ve cinayetlerde ölen kişilerin sayısı yıllık 30 bin civarında. Ülkede birçok silah lobisinin siyaset üzerindeki etkisi nedeniyle silah edinme yasalarının sertleştirilmesine yönelik çabalar sonuçsuz kalıyor.

Son olarak Şubat ayında Florida’da 17 kişinin hayatının kaybettiği bir lisedeki katliamın ardından lise öğrencileri tarafından silah karşıtı dev bir kampanya başlatılmıştı.