Birlik: Kürt halkı Efrîn ruhuyla Newroz’a akacak

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Kürt halkının Efrîn ruhuyla Newroz alanlarına akacağını vurguladı.

Newroz’a sayılı günler kala ANF’ye konuşan HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik, 2018 Newrozu'nun ana gündem maddesinin Efrîn olacağını belirtti. Cizre, Sur, Şırnak, Nusaybin gibi Efrîn’in de topla, tankla bombardımana tutulmasının Kürt halkında büyük bir öfke ve endişe uyandırdığını kaydeden Birlik, Kürt halkının Efrîn ruhuyla Newroz’a akacağını vurguladı.

Birlik, Türkiye ve Kürdistan’da 2018 Newrozu'nun temel insan haklarının yok sayıldığı bir atmosferde karşılandığını belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın son 6 yıldır Newroz’u 1 güne sığdırma tutumundan ötürü bu seneki kutlamaların ancak 21 Mart günü yapılabileceğini belirten Birlik, 17-18-19-20 Mart için yaptıkları tüm başvuruların reddedildiğini aktardı. Bu yetmiyormuş gibi, 21 Mart günü Nusaybin’de yapılmak istenen Newroz kutlamalarının kaymakam tarafından engellendiğine dikkat çeken Birlik, bu engellemenin gerekçesi olarak kaymakamın yapacağı kutlamalar gösterilse de, esas amacın baskı ve yasaklara karşı iki yıl boyunca direnen Nusaybin halkını cezalandırmak olduğuna işaret etti. Bu keyfi engellemelerin Newroz’un coşkusunu söndürmeye yetmeyeceğini kaydeden Birlik, Newroz ateşinin her yerde yanacağını vurguladı. Newroz çalışması yürüttüğü illerde halkın nabzını ölçen Birlik, halkın ilk gündeminin Efrîn olduğunu, orada yaşanan katliamlara dönük çok büyük bir öfke ve endişe duyulduğunu aktardı. Cizre, Sur, Şırnak, Nusaybin’de yaşananların Efrîn’de toplar, tanklar ve bombardımanlarla tekrarlanmasının Kürt halkına çok büyük acı verdiğini ifade eden Birlik, bu anlamda Kürtlerin Efrîn ruhuyla Newroz alanlarına akmaya hazırlandığını vurguladı.

‘BM VE AP ACİLEN HAREKETE GEÇMELİ’

Birlik, Birleşmiş Milletler’in (BM) ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin Efrîn’i bombalamasına tepki gösterdi. ABD, Rusya, BAAS rejimi ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki paylaşım savaşını Efrîn üzerinden sürdürmeye çalıştığını belirten Birlik, bu açıdan BM, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Af Örgütü’nün yaptığı çağrıların yetersiz kaldığını vurguladı. BM ve AP’nin Efrîn’de sivil katliamları durdurmak için acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Birlik, “Türkiye’nin Suriye’de, Efrîn’de bir beka sorunu yoktur; böyle bir gündem yoktur. Efrîn’de halkların bir araya gelmesi bir beka sorunu yaratmıyor. Bu nedenle bu savaş derhal durdurulmalıdır” diye konuştu.

‘HEDEF DEMOKRATİK YÖNETİM’

Emperyalist güçleri esas rahatsız edenin Efrîn’de geliştirilen demokratik yönetim olduğunu vurgulayan Birlik, Efrîn üzerinden özgürleşmek isteyen tüm halklara gözdağı verildiğine işaret etti. “Efrîn, Kürtlerin, Türkmenlerin, Arap, Alevi ve Êzidîlerin bir araya gelip ortak bir yaşam oluşturduğu yeni bir hayattır” diyen Birlik, halkların orada sömürgeci sisteme karşı demokratik, eşit ve herkesin beraber karar verebildiği alternatif bir sistem kurduğunu belirtti. Kurulan bu özgür sistemin devletlerin değil, halkların çıkarını gözettiğini kaydeden Birlik, “Efrîn’e yönelik saldırının en büyük nedenlerinden birisi bu demokratik yönetime olan tahammülsüzlüktür. İkincisi, Ortadoğu’da geliştirilen bir paylaşım savaşı var. Bu yeni bir savaş değil; yüz yıllardır kendi ulusal çıkarları için haritalar ve dengeler üzerinden yürüttükleri bir savaştır” dedi.

‘SESSİZLİK AHLAKİ ÇÜRÜMEDİR’

Leyla Birlik, saldırılara karşı Efrîn’de de Kobanê’deki gibi bir direniş sergilenmesini beklemeyenlerin savaşı derinleştirmek konusunda tıkandığını söyledi. Halepçe Katliamı'nın acısını henüz üzerinden atamamış Kürt halkına Efrîn’de tekrar yaşatılan zulmün kabul edilemez olduğunu vurgulayan Birlik, dünyaya hakim olan sessizliği de eleştirdi. Bu sessizliğin ahlaki çürümenin göstergesi olduğunu kaydeden Birlik, “Yanı başında kendi çıkarların doğrultusunda siviller ölürken susuyorsun ama kendi menfaatine dokunduğunda müdahale ediyorsun. Bu açıkça ahlaki çürümedir; insanlığın çürümesidir. Sadece Efrîn’de değil, halkların kendi kaderini tayin etme hakkını kullanmak istediği her yerde böyle müdahaleler olmuştur. Bu kabul edilebilir değil. Suriye’deki sorunu ancak Suriye’deki unsurların çözeceğini hepimiz biliyoruz. Bu, Suriye’nin ve Suriye’de yaşayan halkların sorunudur ve bu şekilde bakılması gerekiyor” diye konuştu.

Birlik, Kürdüyle, Türkmeniyle, Arabıyla, Êzidîsiyle Efrîn’de kazananın halklar olacağının altını çizdi.

‘ŞIRNAK HALKI GİBİ EFRÎN HALKI DA İZİN VERMEZ!’

AKP iktidarının Efrîn’de planladığı demografik değişiklik için Şırnak’ı örnek gösteren Birlik, Şırnak’ın yüzde 70’i yıkılırken, halkın yerleşimlerini terk etmemek için aylarca çadırda yaşadığını hatırlattı. Şırnak’ta demografik değişiklik için hükûmet tarafından yapılanlara bizzat tanık olduğuna dikkat çeken Birlik, “Şırnak halkı nasıl aylarca soğuk, yağmur, kar demeden yerleşimlerini terk etmeyip buna izin vermediyse, Efrîn halkı da buna izin vermeyecek” dedi.

Son olarak, Kürt sorununun kan, yıkım, inkar, çatışma, baskı ve zulümle çözülemeyeceğini dile getiren HDP Milletvekili Leyla Birlik, 'çözüm süreci'nde yaşanan barış iklimini hatırlatarak, şöyle dedi: “Benim beka sorunum var, diyerek başka bir ülkenin toprağına girmek Kürt sorunu çözmeyecek, daha çok derinleştirecek. Çünkü Kürtler inandığı değerlerden vazgeçmeyecektir. Bu zulmü yıllarca yaşayanlar Efrînlilerdir; Suriye’de DAİŞ çetelerine karşı savaşan yine Efrînlilerdir; tabii ki Efrîn konusunda Efrînliler söz sahibi olacaktır. Efrîn halkının topraklarından sürülmesi kabul edilecek bir durum değil."