BM İsrail’i mahkum eden tasarıyı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi’nde onlarca kişinin yaşamını yitirdiği gösterilerden dolayı İsrail’i mahkum eden bir tasarıyı kabul etti.

Mart ayından bu yana devam eden ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ adlı gösterilerde Gazze ile İsrail sınırında onlarca kişi yaşamını yitirmişti.

BM Genel Kurulu’na sunulan ve İsrail’i kınayan bir karar tasarısı, üye ülkelerin büyük çoğunluğunun oyuyla kabul edildi. Arap ülkelerinin desteklediği tasarıya 193 ülkeden 120’si destek verirken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de dahil 9 ülke hayır oyu verdi.

Tasarının oylamasında 45 ülke ise, çekimser kaldı.

Öte yandan ABD tarafından sunulan ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği olaylardan Hamas’ı sorumlu tutan bir diğer tasarı da reddedildi. ABD, Gazze’yi kontrolü altında tutan Hamas’ın olayları kışkırttığını ve ölümlerden sorumlu olduğunu savunuyordu.

Gazze ile İsrail arasındaki sınır bölgesindeki en kanlı olaylar 14-15 Mayıs tarihinde yaşanmıştı. İsrail’in kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs’ta ABD de büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı. İki gün süren olaylarda 60’ın üzerinde Filistinli İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. İsrail ise, Hamas’ın on binlerce kişiyi sınıra saldırı amaçlı yığdığını iddia etmişi.