YENİLENDİ II

BM Komiseri: Türk devletinin saldırıları sivilleri tehdit ediyor

BM İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri, “Türk devletinin Efrin’e saldırıları sivilleri tehdit ediyor” dedi.

26 Şubat’ta başlayan BM İnsan Hakları Konseyi, 37. İnsan Hakları Oturumları BM Cenevre bürosunda devam ediyor. BM İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad el Hüssein, bu Çarşamba günü güncellenmiş yıllık raporunu açıkladı.

'NELSON MANDELA GİBİ İNSANLARA İHTİYAÇ VAR'

Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerine değinerek konuşmasına başlayan Yüksek Komiser Ra’ad el Hüssein, dünyanın Nelson Mandela gibi liderlere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

‘TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI SİVİLLERİ TEHDİT EDİYOR’

Raporunun bir kısmında Suriye’de yaşananlara da değinen Ra’ad el Hüssein, Suriye’deki ihtilafın yeni bir korku evresine girdiğini söyledi.

Doğu Guta, İdlib ve Efrin’de yaşanan çatışmalardan kaynaklı sivillerin zarar gördüğüne dikkat çeken Ra’ad el Hüssein, “Türkiye’nin Efrin’e saldırısı çok sayıda sivili tehdit ediyor” dedi.

TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARINA SAYGI….

Yüksek Komiser Ra’ad el Hüssein, raporunun sunumunda Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine de yer ayırdı.

Türkiye’de temel insan haklarına saygının gün geçtikçe daha da kötüleştiğini ifade eden Ra’ad el Hüssein, “Ofisim Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dönük güvenilir raporlar alıyor. İnsanlar keyfi bir şekilde işlerinden çıkarılıyor. Sivil toplum kuruluşları keyfi bir şekilde kapatılmaya devam ediliyor. Terör adı altında keyfi gözaltı ve tutuklamalar, düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi ihlaller yaşanıyor. İnsanların özel mülkiyetleri keyfi bir şekilde kamulaştırılıyor. Suçlu görülen insanların aile üyeleri de cezalandırılıyor” şeklinde konuştu.

KÜRDİSTAN VE OHAL RAPORU AÇIKLANACAK

Ra’ad el Hüsein “Yaşanan bu hak ihlalleri de göz önüne alınarak, Güneydoğu’da yaşananlarla ilgili güncellemeler dahil olmak üzere OHAL bağlamında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine ilgili önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir rapor açıklayacağız” dedi.

ŞAM REJİMİ 'KIYAMETİ' PLANLIYOR

Suriye’de iç savaşın başlamasından bugüne 400 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Ra’ad el Hüssein, “Bugün hala siviller hayatını kaybetmeye veya yaralanmaya devam ediyor. Hala yüzbinlerce insan kuşatma altında yaşıyor. 11 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı. On binlerce insan işkenceye maruz kalarak gözaltına alındı ve bunların birçoğundan haber alınamıyor. Hastane ve okullar başta olmak üzere birçok kamusal alan çatışmalarda hedef haline getirildi. Ofisim 2017’de yaptığı çalışmalarda Suriye’deki çatışmaların birçok tarafının açıktan insan haklarını ihlal ettiğini belgeledi” şeklinde konuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüssein, “Bu ay, BM Genel Sekreteri Doğu Guta’yı yer yüzündeki bir cehennem olarak tasvir etti. Gelecek ay veya sonraki ay, insanlar başka bir yerde kıyametle karşı karşıya kalacak, bu hükümet için çalışan bireylerin planladığı ve hayata geçirdiği bir kıyamettir” dedi.

 Hüssein, isim vermeden bu plana bazı yabancı güçlerin de mutlak destek verdiğini söyledi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Doğu Guta’da 18 Şubat’tan bu yana 800’ aşkın sivil öldü. Bunlardan en az 178’inin çocuk olduğu belirtiliyor.

Bu felaket eğilimi tersine değiştirmenin aciliyet arzettiğini belirten BM yetkilisi Hossein, Suriye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını istedi. Ancak bu talep çok gerçekçi bulunmuyor zira BM Güvenlik Konseyi Suriye konusunda bölünmüş durumda. Özellikle Rusya, ittifakı Suriye rejimin koruyor. Aynı Rusya, Türkiye’nin de Suriye’de bir çok alanı işgal etmesinin temel sorumlularından biri olarak görülüyor.

 Zeid El Hüssein, “Çatışma yeni bir korkunç evreye girdi” derken, Doğu Guta’da duruma ve İdlib’de tırmanan şiddete dikkat çekti.