BM’den İran’da göstericilere yönelik şiddette tepki

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, genç Kürt kadın Jîna Emînî’nin (Mahsa Amini) ölümüne ilişkin hızlı ve etkili soruşturma isterken, göstericilere karşı devlet şiddetine tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Vekili Nada Al-Nashif, İran’ın ‘Ahlak Polisi’ tarafından Emînî’ni katledilmesi ve yaşanan protesto eylemlerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

El Nashif, “endişelerini” dile getirirken, “Mahsa Amini'nin trajik ölümü ve işkence ve kötü muamele iddiaları, özellikle ailesinin adalete ve gerçeğe erişimini sağlayacak bağımsız bir yetkili makam tarafından derhal, tarafsız ve etkili bir şekilde soruşturulmalıdır” dedi.

Yüksek Komiserliğin Sözcüsü Ravina Shamdasani, bazı bilgilere göre eylemler sırasında “iki ila beş kişinin öldürüldüğü” bilgisini paylaştı.

İnsan hakları örgütü Hengaw, Doğu Kürdistan kentlerinde 5 kişinin katledildiğini duyurmuştu.

Shamdasani, polisin “gerçek mermi” kullandığını ve göz yaşartıcı gazlara başvurduğunu belirtti.

Shamdasani’ye göre Yüksek Komiser Vekili Al-Nashif ayrıca, kamusal alana başörtüsü olmadan çıkmanın hapisle cezalandırıldığı İran'da zorunlu örtünme yasalarının bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğine dikkat çekti.