BM’den eğitimde tüm bir kuşak için ‘felaket’ uyarısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni koronavirüs nedeniyle dünya genelinde kapatılan okullara ilişkin endişesini ifade ederek, “tüm bir kuşağı etkileyen bir felaket” dedi.

Guterres’e göre Temmuz ayı ortasında 160 dolayında ülkede okullar kapalıydı. Bir milyar aşkın öğrenci bundan etkilendi. En az 40 milyon çocuk ana okula gidemedi.

Küresel salgından önce 250 milyonu aşkın çocuğun dünya genelinde okula gidemediğini hatırlatan Guterres, gelişmekte olan ülkelerde lise öğrencilerinin sadece dörtte birinin temel yeteneklerle okuldan ayrıldığını kaydetti.

12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü dolayısıyla görüntülü mesaj yayınlayan Guterres, “Bundan böyle tüm bir kuşağı etkileyen ve insanlığın büyük bir potansiyeli işletmesini engelleme riski taşıyan bir felaketle karşı karşıyayız” dedi. BM Genel Sekreteri’ne göre bu durum onlarca yıllık ilerlemeyi zan altına alma ve eşitsizlikleri daha da ağırlaştırma riski taşıyor.

Covid-19 yerel ölçekte önlendiğinde mutlak önceliğin öğrencilerin okula dönüşü olması gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, “mali kararlarda da eğitime öncelik verilmesi” çağrısında bulundu.