BM’den Orta Afrika’da açlık uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), şiddetin yeniden tırmandığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nde açlık tehlikesinin olduğu konusunda uyardı.

BM’nin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde insani işler koordinatörü Najat Ruşdi, durum bu şekilde devam ederse, insanlar tarlalarına dönmezse ve göç edenlerin dönmelerine uygun koşullar yaratılmazsa bir felaket yaşanacağını belirtti.

Ruşdi, “bir kaç yıl içerisinde Orta Afrika Cumhuriyeti’nde açlık yaşanabileceği” uyarısında bulundu.

Basın toplantısı düzenleyen Ruşdi, “Durum ortada, 10 kişiden bahsetmiyoruz, yüzbinlerce kişiden bahsediyoruz” diye konuştu.

BM İnsani İşler Bürosu OCHA yayınladığı bir açıklamada insani krizin alarm verici bir hızda kötüleşmeye devam ettiğini belirtirken, özellikle zorunlu göç, güvenliksiz koşular ile siviller ve insani yardımlarda bulunanların girişlerinin zorlaşmasına dikkat çekti.

Açıklamada kuzeydeki Ouham vilayetindeki Batangafo kenti ile merkezde yer alan Basse Kottol vilayetindeki Alindao kentinde son haftalarda yaşanan şiddet olaylarından 50 bini aşkın kişinin etkilendiği kaydedildi. Bu kentlerdeki iki temel göçmen kampının yakıldığı vurgulandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin neredeyse tamamı silahlı grupların etkisi altında buluyor. 4.5 milyon nüfuslu ülke dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alıyor ama elmas, altın ve uranyum bakımından zengin bir ülke.

BM’ye göre ülkede 2.9 milyon dolayında kişi, diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 63’ü acil destek ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Bunların yarısının (1.6 milyon kişi), acil insani yardıma ihtiyacı var.