BM: Filipin Cumhurbaşkanı'nın psikiyatrik tedaviye ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, BM raportörlerine hakaret eden Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin “psikiyatrik tedaviye” ihtiyacı olduğunu savundu.

Cenevre’de bir basın toplantısı yapan BM yetkilisi Zeid Raad el Hüseyin, Filipinler liderinin BM raportörlerine yönelik tepkilerine dikkat çekerek, “Filipinler Cumhurbaşkanı’nın psikiyatrik incelemeye ihtiyacı olduğuna inanmak gerekiyor” dedi.

El Hüseyin ve diğer bir çok BM insan hakları yetkilisi, Duterte’nin uyuşturucuya karşı tartışmalı mücadelesine sık sık eleştiride bulunuyor.

Duterte, 2016’da cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana 4 bin 100 uyuşturucu taciri ve kullanıcısı polis tarafından öldürüldü. İnsan hakları savunucuları gerçek rakamın, resmi rakamdan üç kat daha fazla olduğunu düşünüyor.

Yargısız infazlara ilişkin BM özel raportörü Agnes Callamard, Filipinler Cumhurbaşkanı’nın hedefinde bulunuyor. El Hüseyin, Kasım ayında Filipin medyasında yer alan haberlere dikkat çekerek, Duterte’nin Callamard’ı tokatla tehdit ettiği ve hakaretlerde bulunduğunu belirtti. El Hüseyin, “Bu saldırılar cevapsız kalamaz” dedi.