BM: Hudeyde’de yüzbinlerce yaşam tehdit altında

Birleşmiş Milletler, Yemen’in liman kenti Hudeyde’de yüzbinlerce insanın yaşamının tehlike altında olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Husi milislerinin kontrolündeki Hudeyde’ye yönelik yoğun bombardımanda bulunuyor. BM’nin Yemen’deki İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, durumun son günlerde kötüleştiğini ve ailelerin korku içerisinde olduğunu belirtti.

900 BİN KİŞİ YİYECEK ARIYOR

“Hudeyde’de yüzbinlerce yaşam tehdit altında” diyen Grande, çocukların yüzde 25’inin beslenme sorunu yaşadığını, 900 bin kişinin umutsuz bir şekilde yiyecek aradığını ve 90 bin hamile kadının büyük tehlike altında olduğunu kaydetti.

“İnsanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor” diyen Grande, “Ailelerin her şeye ihtiyacı var: yiyecek, para, tedavi, su, acil gereçler, özel destek ve çoğunun bir barınağa ihtiyacı var. Bunca insanın bu kadar şeye ihtiyacı olduğunu görmek yürek parçalayıcı” diye ekledi.

Hudeyde limanı, dış yardıma bağımlı Yemen’de milyonlarca insan için hayati bir önem taşıyor. İnsani yardımların yüzde 70’ine yakını ve Yemen’in kuzeyindeki neredeyse tüm ticari besin stokları Hudeyde ve hemen kuzeyindeki Saleef limanlarından içeriye giriyor.

Grande, “Çok şey zaten yıkılmıştı. Sadece son altı hafta içerisinde evler, çiftlikler, hayvanlar, şirketler, yollar, bir su tesisi ve bir un değirmeni hedef alındı.

Bu savaşın insani maliyeti ve insani yardımlara etkisinin gerekçelendirilemeyeceğini ifade eden Grande, “Çatışmanın taraflarının sivillerin ve sivil altyapıların korunması, insanların hakkı olan ve hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu yardıma erişimini gözetmesi için her şeyi yapma zorunluluğu var” dedi.

İNSANİ KRİZ

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 22 milyon kişilik nüfusun yüzde 75’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.