BM: Irak’ta ‘kapsayıcı’ ve ‘hızlı’ bir hükümet umut ediyoruz

Birleşmiş Milletler (BM), siyasi belirsizliğin devam ettiği Irak’ta ‘kapsayıcı’ bir hükümet kurulması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına yayınlanan bir açıklamada, Berhem Salih’in cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesi kutlandı.

Hükümeti kurma görevinin bağımsız siyasetçi Adil Abdul Mehdi’ye verilmesine de değinen Guterres, anayasal süre içinde bir hükümet kurulmasının istendiği vurgulandı. Mehdi’nin kuracağı hükümetin ‘kapsayıcı’ olması gerektiğini vurgulayan Guterres, Berhem Salih’in cumhurbaşkanlığına getirilmesinin bu sürecin önünü açacağının umudunu arttırdığı dile getirildi.

Mayıs ayında yapılan seçimler sonrasında henüz yeni hükümetin kurulamadığı Irak’ta normal şartlarda başbakanlık görevi en büyük partinin adayına veriliyordu. Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Berhem Salih ise, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdul Mehdi’yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Özellikle yolsuzluklar ve kamu hizmetlerinin yetersizliğine karşı aylardır gösterilerin devam ettiği Irak’ta krizin aşılabilmesinde önemli bir adım olarak görülen yeni hükümetin kurulması için Mehdi’nin sadece 30 günü var.