BM: Libya’da dış güçler çekilmedi; askeri hareketlilikler sürüyor

BM, ekim ayında varılan ateşkes anlaşmasına rağmen iç savaşın taraflarının halen askeri güçlerini geri çekmemeleri ve yabancı güçlerin halen ülkede olmasına tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, 23 Ekim’de varılan anlaşmanın gereklerinin halen yerine getirilmediğini söyledi. Anlaşmanın 90 gün içinde çatışma hattından askeri güçlerin çekilmesini ve yabancı güçlerin ülkenin tümünden çıkarılmasını öngördüğünü hatırlatan Williams, ancak bunlardan hiçbirinin halen gerçekleşmediğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine konuşan Williams, Türkiye destekli Libya Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı askeri birliklerin elindeki El Watiya ve Misrata havaalanları arasındaki askeri kargo uçuşlarının gözlemlendiğine dikkati çekti.

BM Özel Temsilcisi, Halife Haftar’a bağlı güçlerin ise Sirte ve El Cufra arasındaki bölgede yığınak yaptıklarını belirtirken, hava savunma sistemlerinin de olduğu noktaların oluşturulduğunu kaydetti. Williams, Haftar’a bağlı birliklerin kontrolündeki alanlarda havaalanları arasında kargo uçağı aktivitelerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak Tunus’ta yapılan müzakereler sonucunda önümüzdeki 18 ayda seçimlerin yapılması konusunda uzlaşılmıştı.

Libya’daki iç savaşta Türk devleti Suriye’den paralı çetelerini Trablus hükümetine destek için taşımıştı. Ülkenin doğusu ile güneyindeki geniş bir alanı kontrol eden General Halife Haftar ise, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından doğrudan destekleniyor.