BM’nin göç paktında sona doğru!

Fas'ın Marakeş kentinde bugün başlayacak konferansta BM’nin göç sorununa küresel bir çözüm bulunması için hazırladığı anlaşma imzalanacak. Konferansa destek için aralarında Alman başbakanı Merkel’in de bulunduğu birçok lider Fas’a gitti.

Fas’ın Marakeş kentinde bugün başlayacak iki günlük uluslararası bir konferansla Birleşmiş Milletler (BM)’nin hazırladığı “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt” adlı anlaşma hayata geçirilecek. BM daha önce imzalamaları için 34 sayfadan oluşan anlaşmayı 193 üye ülkeye sunmuştu.

BM'nin küresel ölçekte ilk göç anlaşması olarak kabul edilen anlaşma 23 ortak hedeften oluşuyor. Anlaşma bir yandan illegal yollarla yapılan mülteciliğe karşı mücadeleyi teşvik ederken, diğer yandan da mülteciliğin bir hak olduğuna dikkat çekiyor. Pakt kısaca kontrollü, düzenli ve güvenli bir göç öngörüyor.

Şimdiye kadar BM üyesi 190’dan fazla ülke anlaşmayı imzalayacağını açıklarken, ABD, Avusturya, Avusturalya, İtalya, Polonya, Şili, İsrail, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Estonya ve Macaristan pakta imza atmayacaklarını açıkladı. Pakta ilişkin tartışmalar son olarak Belçika’da da hükümetine dağılmasına yol açtı.

Geçtiğimiz Perşembe günü Belçika parlamentosundaki ateşli tartışmada hükümet ortağı Flaman milliyetçisi ve sağcı parti Yeni Flaman İttifakı (N-VA) pakta itiraz etmiş, ancak buna rağmen Belçika Charles Michel, Fas'a gidip Göç Paktı'nın imzalanacağı açıklamıştı. Bunun üzerine N-VA hükümetten çekildiğini bildirmişti.

ANLAŞMAYA EN AZ 180 ÜLKE ‘EVET’ DİYECEK

Ancak bazı batı Avrupa ülkeleri ve ABD’nin itirazlarına rağmen Marakeş kentindeki konferansta ele alınacak paktın kabul edilmesi bekleniyor. Anlaşmaya imza atacak ülkelerin sayısının 180’ni bulması bekleniyor. BM üyesi ülkelerin bakanlar düzeyinde gerçekleşecek konferansa destek için ise Almanya başbakanı Angela Merkel’in bizzat Fas’a gitmesi dikkat çekti.