BM'nin Golan tasarısına sadece İsrail ve ABD 'hayır' dedi

İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığına karşı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından oylanan bir kınama tasarısı büyük çoğunlukla kabul edilirken, Washington yönetimi ilk kez çekimser kalmamayı tercih etti.

BM Genel Kurulu’nda İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne ilişkin bir tasarının bu yılki oylamasında sadece İsrail ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ‘hayır’ oyu kullandı. 151 ülke tasarıya kabul oyu verdi.

ABD’nin her yıl oylanan kınama tasarısına bu yıl ilk kez ‘hayır’ oyu kullandığı görüldü. Zira ABD yönetimi, önceki yıllarda tasarının oylamasında çekimser kalmayı tercih ediyordu.

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, Golan Tepeleri’ne yönelik tasarının ‘gereksiz’ olduğunu savunurken, Suriye rejiminin son yıllarda kendi halkına karşı saldırılarını da gerekçe gösterdi.

İsrail, 1967 yılındaki İkinci Arap-İsrail Savaşı’nda ele geçirdiği Golan Tepeleri’ni 1981’de ilhak etmişti. Bu nedenle İsrail ve Suriye halen ‘savaş halinde’ bulunurken, BM, Golan Tepeleri’nin ilhakı kararını ‘yok’ sayıyor.

ABD’nin İsrail’deki büyükelçisi David Friedman ise geçtiğimiz Eylül ayındaki bir açıklamasında, Golan Tepeleri’nin ‘sonsuza kadar İsrail’de kalmasını tahayyül edemeyeceğini’ söylemişti.