BM’nin 'insani olmayan' ateşkesi tutmuyor!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye’de en az bir ay geçerli olmak üzere ateşkes kararı aldı. Türkiye karara uymadı ve saldırılarını sürdürdü. Suriye rejimini hedef alan BM üyeleri Türkiye’ye sessiz.

BM Güvenlik Konseyi’nin kararı Cumartesi günü oy birliği ile alındı. Rusya’nın önerisiyle El Kalde ve DAİŞ ile türevleri karar kapsamına dahil edilmedi. BM tüm güçler bir aylığına çatışmaları durdurmaya çağırdı. YPG, ateşkese uyacağını açıkladı.

TÜRKİYE ATEŞKES BOZUCU

Ancak Türkiye kararın kendisini bağlamadığını savunarak, terör estirmeye devam etti. Oysa BM yetkilileri karara Efrîn’in de dahil olduğunu açıkladılar. BM’nin insani işlerden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı Mark Lowcock, BM ve ortaklarının önümüzdeki günlerde Doğu Guta, Rukban ve Efrîn başta olmak üzere ülke genelinde kuşatma altındaki bölgelere insani yardımlar göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Efrîn’e yönelik Türk işgal saldırıları 20 Ocak’ta başlamıştı. Bu saldırılarda şimdiye kadar 200 dolayında sivil hayatını kaybetti. Katledilenler arasında onlarca çocuk ve kadın da var.

DOĞU GUTA’DA ÖLÜMLER SÜRÜYOR

Suriye rejimi de saldırı olmadığı taktirde karar uyacağını söyledi. İran rejimi de Doğu Guta’da “terörist gruplara” yönelik operasyonu süreceğini açıkladı. Ateşkese rağmen Suriye’nin bir çok yerinde ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak “kararın derhal uygulanmasını bekliyorum” dedi. Ateşkes ile insani yardımların ulaştırılması, ağır yaralı ve hastaların tahliyesi öngörülüyor. Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin kararları, ancak uygulduğunda bir anlama sahiptir (...) Özellikle Doğu Guta bekleyemez. Yeryüzündeki bu cehenneme son vermenin zamanı geldi” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Pazartesi günü en az 10 kişi Doğu Guta’da rejimin hava saldırıları ve roketli saldırılarında öldü.

MACRON VE MERKEL’İN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM kararı ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunarak ateşkese uygulması için Şam rejimine baskı yapmasını istedi. Macron ve Merkel, NATO’daki ortakları olan Erdoğan konusunda tek kelime etmeyeye özen gösterdi.

BM ve Batılı ülkelerin şimdiye kadar öncülük ettiği ateşkeslerin hiçbiri Suriye’de tutmadı. Cenevre merkezli çözüm çabaları da aynı şekilde başarısızlıkla sonuçlandı. Tüm bu girişimlerde Türkiye’nin Suriye’deki yıkıcı faaliyetleri ve katliamları karşısında sessiz kalındı.